Izvor: Blic, 11.Feb.2016, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEDOZVOLJEN PROMET AKCIZA Agencija za istragu ptretresa objekte na 25 lokacija širom BiH, na meti 12 osoba

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zapoceli su rano jutros akciju kodnog naziva "Lištica", koja se izvodi na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva, javljaju mediji u BiH. Ukupno 12 osumnjičenih osoba sa ovih lokacija na meti je jutrošnje policijske akcije s ciljem suzbijanja organizovanog kriminala u vezi sa nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda.

Ova lica su osumnjičena da su kao organizovana kriminalna grupa koja je tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2015. i 2016. godine počinila niz krivičnih djela, kojima su građane BiH i budžet oštetili za najmanje 7,8 miliona KM i ostvarili nezakonitu imovinsku korist od najmanje 1,3 miliona KM koju su, između ostalog, trošili za kupovinu nekretnina i skupocjenih vozila.

Prema prikupljenim podacima iz istrage, osumnjičeni su tokom prošle i ove godine, izvršili krijumčarenje više desetina tona rezanog duvana i duvana u listu, koji su najčešće krijumčarili u količinama od nekoliko stotina kilograma, a u pojedinim slučajevima i više tona duvana, koji je nakon toga prodavan, a da nisu plaćene akcize, fiskalne obaveze i PDV koji su propisani zakonom.

Osumnjičeni su pod istragom zbog organizovanog kriminala, poreske utaje, nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, nedozvoljenog skladištenja robe i pranja novca.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će, poslije ispitivanja, donijeti odluku o daljim aktivnostima.Aktivnosti se sprovode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, i nekoliko kantonalnih MUP, preneo je Klix.ba.

U toku su i pretresi objekata na 20 lokacija. U ovoj fazi, izvršenim pretresima pronađeno je i privremeno oduzeto više od tri tone rezanog duvana, dok pretresi na većem broju lokacija i dalje traju.

Pripadnici grupe za organizirani kriminal sumnjiče se da su u periodu od novembra 2015. do februara 2016. godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, nezakonito nabavljali duvan u listu, vršili njegovu preradu i rezanje, te neovlašteno prodavali veće količine rezanog duvana preprodavcima i krajnjim kupcima širom BiH, bez prethodnog obeležavanja akciznim markicama i plaćanja obavezne akcize i PDV.

Procenjuje se da su svojim nezakonitim delovanjem u periodu od tri meseca prodali najmanje 55 tona duvana, čime je budžet BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protivpravna imovinska korist veća od 1.200.000 KM.

Akciji je prethodila intenzivna kriminalistička istraga koju su istražitelji SIPA proveli pod nadzorom Tužilaštva BiH s ciljem dokumentovanja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.