Mediji: Istraga protiv Dikića

Izvor: B92, 12.Mar.2013, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Istraga protiv Dikića

Beograd -- Štampa piše da MUP vodi istragu protiv pripadnika Žandarmerije, među kojima je i komandant Bratislav Dikić. Dikić demantuje, Dačić ništa ne zna.

Naime, prema pisanju beogradske štampe, koja se poziva na neimenovane izvore, sumnja se da je nekoliko pripadnika Žandarmerije, među kojima je i Dikić, umešano u kriminal.

Kako pišu "Novosti", reč je o sumnjama da su počinjena teška krivična dela, poput reketiranja, ucenjivanja, zelenašenja, neovlašćenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prisluškivanja, pa čak i planiranje likvidacija.

"Novosti" saznaju i da su počele pretnje pripadnicima Sektora unutrašnje kontrole i njihovim rukovodiocima koji istražuju pripadnike Žandarmerije, a kriminalistička policija je došla do saznanja da se spremaju čak i njihove likvidacije.

S druge strane, "Informer" piše da je direktor policije Milorad Veljović, posle konsultacija s premijerom Ivicom Dačićem, naredio hitnu istragu o kriminalnim radnjama Dikića i njegovih saradnika. Veljović je, kako prenosi list pozivajući se na dobro obaveštene sagovornike, naložio da se do kraja ove nedelje utvrdi šta je istina u navodima iz izveštaja Službe za unutrašnju kontrolu policije.

Prema pisanju lista, istragu ovog slučaja zatražio je i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Dikić: Žandarmerija na meti prljave kampanje

General Bratislav Dikić, međutim, odbacuje medijske navode da je umešan u organizovani kriminal i od nadležnih državnih organa zatražio je hitnu istragu o tome.

Dikić je u pismu Kabinetu ministra unutrašnjih poslova naveo da je neodgovornim pisanjem medija diskreditovana čitava jedinica koja izvršava najsloženije zadatke.

"Srbija postaje zemlja u kojoj više nikada niko neće biti iznad zakona, a kako je u navedenim tekstovima diskreditovana cela jedinica Žandarmerije i njen komandant, pozivamo nadležne organe da sprovedu istragu i da o rezultatima istrage obaveste javnost, a medije da se do okončanja istrage uzdrže od objavljivanja tekstova koji diskredituju Ministarstvo unutrašnjih poslova", navodi se u izjavi Dikića.

Komandant Žandarmerije je protestovao zato što je ta jedinica u više beogradskih dnevnika dovedena u kontekst organizovanog kriminala i podsetio da je reć o jedinici Direkcije policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova koja "planira, organizuje i izvršava najsloženije bezbednosne zadatke na celoj teritoriji Republike Srbije u slučajevima suzbijanja terorizma, obezbeđivanja javnog reda i pružanja pomoći u vanrednim situacijama".

"Jedine aktivnosti jedinice, koje je sprovodila, sprovodi i sprovodiće je zaštita teritorijalnog integriteta Republike Srbije i života svakog njenog građanina", naveo je Dikić.

Prema njegovim rečima, u trenutku kada se u Srbiji vodi beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije, jedinica koja je nebrojeno puta pokazala na delu da su joj ljubav prema Srbiji, čast i profesionalizam ispred svega, nalazi se na udaru prljave medijske kampanje.

Dačić ne zna ništa

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da nema informacije o tome da se protiv komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića vodi istraga.

"Sve što se radi treba da bude u okviru zakona i institucija", kazao je Dačić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Premijer je kazao da je taj slučaj pitanje za direktora policije i da ne želi da se meša u njegov posao.

Ipak, prema nezvaničnim informacijama, istragu protiv generala Dikića vodi SUK, koji je direktno podređen ministru policije , a ne direktoru. Zbog toga je do ovog trenutka bilo nemoguće dobiti komentar nekog iz Direkcije policije.

Slučaj preuzet nakon ubistva Đorđa Stojanovića

B92 saznaje da je unutrašnja kontrola preuzela slučaj posle eksplozije bombe podmetnute pod kola u kojoj je poginuo Đorđe Stojanović. Njegov otac već tada je rekao da su Đorđu pretili zelenaši i pripadnici policije, čija je imena naveo, i da su pretnje i snimljene.

„Kad smo videli da to ne ide, mi smo podneli jedan audio zapis sa prijavom SUK, koja je trebalo protiv njihovog jednog službenika, gde je dokaz 40 posto nameštanje i da ćemo u ponedeljak da podnesemoi drugi disk, isto audio, gde je nameštanje 80 odsto. To je bilo u četvrtak pre Đorđeve pogibije“, kazao je Zvonko Stojanović.

Posle toga, kako kaže on, snimci su nestali.

Prema nezvaničnim informacijama, dvojica žandarma koji su tada dali izjave povodom tog slučaja pušteni su i protiv njih nije pokrenut nikakav postupak. Ipak dvojici inspektora koji su radili na slučaju dodeljeno je obezbeđenje, kao i zameniku načelnika SUK.

General Dikić je i pre zvaničnog saopštenja na društvenim mrežama demantovao da je kriminalac i da se protiv njega vodi bilo kakav postupak. Gostujući svojevremeno u emisiji "Između dve vatre" kod Jugoslava Ćosića, Dikić je pokušao da objasni zašto ga zovu "mali Legija".

"Ja nisam mali, visok sam 189, nisam nikakav Legija. Ja sam Srbin iz Niša, radim u srpskoj Žandarmeriji. Jedino mogu da me prozivaju rad, red i disciplina. Možda nekom od spolja to izgleda kao Legija stranaca", rekao je on tada.

Između ostalog, Dikić tvrdi da iza napada na njega stoji albanska mafija, jer je zaveo red na jugu Srbije. On je rekao i da Albancima smeta i što je srušio spomenik OVPBM U Preševu, ali i što je podigao spomenik palim žandarmima.

Upravo je taj spomenik i doprineo krizi na jugu. Kako saznajemo, Dikić je spomenik podigao bez konsultacija s ministrom ili bilo kim iz državnog vrha ili lokalne samouprave. Nedugo posle toga, Albanci su podigli spomenik u Preševu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraga protiv pripadnika Žandarmerije?

Izvor: Akter, 12.Mar.2013

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole (SUK) MUP-a Srbije vode istragu protiv nekoliko pripadnika Žandarmerije, među kojima je i komandant Bratislav Dikić

Nastavak na Akter...

Mediji: Istraga i protiv komandanta Žandarmerije generala Dikića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2013

BEOGRAD -..Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole (SUK) MUP-a Srbije vode istragu protiv nekoliko pripadnika Žandarmerije među kojima je i komandant Bratislav Dikić, zbog sumnje da su umešani u kriminalne radnje, prenosi beogradska štampa pozivajući se na neimenovane izvore...Kako pišu "Novosti",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Mediji: Istraga protiv Dikića

Izvor: OkRadio.rs, 12.Mar.2013

Štampa piše da MUP vodi istragu protiv pripadnika Žandarmerije, među kojima je komandant Bratislav Dikić. Dikić demantuje, Dačić ništa ne zna. Naime, prema pisanju beogradske štampe, koja se poziva na neimenovane izvore, sumnja se da je nekoliko pripadnika Žandarmerije, među kojima je i...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.