Maline na lomači

Izvor: Politika, 13.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maline na lomači

Zbog štete od 240.000 evra, nastale kupovinom 10.000 zaraženih sadnica malina, Vladan Milovanović prvi je srpski seljak koji je podneo prijavu Specijalnom sudu za borbu protiv organizovanog kriminala

Valjevo – Kada je Vladan Milovanović(47) iz sela Balinovića kod Valjeva posle temeljnih i skupih priprema 2002. godine, na pola hektara na otvorenom prostoru i pod plastenicima površine 1.600 kvadratnih metara zasadio 10.000 mladica maline američke sorte tjulamen, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << radovao se kao malo dete. Pomislio je da je počelo ostvarenje njegovog sna, jer je zrenje cenjenih plodova bilo „tempirano” u prolećne dane i izvoz na evropsku pijacu. Međutim, umesto berićeta ovaj poljoprivrednik punih pet godina se potuca po sudovima i nadležnim institucijama zbog prevare i štete koja premašuje 240.000 evra, a koja je nastala usled kupovine 10.000 zaraženih sadnica malina.

Zbog nemogućnosti da dobije zadovoljenje od redovnih sudova, preko pravnog zastupnika podneo je prijavu Specijalnom sudu za borbu protiv organizovanog kriminala, tvrdeći da je žrtva takozvane poljoprivredne, odnosno kako on kaže, „seljačke mafije”. Koliko je nama poznato Vladan Milovanović, prvi je srpski seljak koji se obratio ovoj visokoj sudskoj ustanovi.

Inače, Vladanov hod po mukama počeo je u leto 2003. godine kada su sadnice malina zanele prve plodove. Sam je uočio da su biljke u lošem stanju a nešto kasnije da svaka od njih na korenovom sistemu ima izrasline u obliku krompira što je bio jasan signal da su zaražene teškom bolešću – rakom korena. O tome je odmah obavestio dr Miloljuba Stanisavljevića, iz Instituta za voće u Čačku, iz čijeg privatnog rasadnika je kupio sadnice. Ovaj voćar svetskog glasa bio mu je i mentor u celom poduhvatu.

– Stanisavljević me u početku tešio govoreći da nije u pitanju ozbiljan problem i da zbog toga ne treba da brinem. Dodao je da će samo rod biti umanjen što ja nisam želeo da prihvatim, jer sam učinio sve da bude maksimalan. Kada sam nastavio sa proverom o zaraženim sadnicama na drugim mestima i javno govorio o tome Stanisavljević mi je ponudio refundiranje sadnica. To sam odbio jer nije uzeo u obzir sva moja prethodna ulaganja u plastenike sa sistemom za zagrevanje i navodnjavanje, izgradnju mini hladnjače i druge prateće sadržaje koje sam podigao po projektu i njegovim savetima. Radi se o ukupnom ulaganju od oko 240.000 evra. Posle mog odbijanja on je prilikom svakog novog kontakta bio arogantan govoreći kako je ime od struke a ja beznačajni paor koji može da prihvati njegov predlog, ali i ne mora.Nisam imao kud već sam zadovoljenje potražio pred Opštinskim sudom u Čačku. Odmah posle toga po nalogu tamošnjeg tužilaštva kod mene u Balinović dolaze sudski veštaci i uzimaju uzorke sadnica za koje je na Institutu za zaštitu bilja u Beogradu, utvrđeno da su zaražene – priča Milovanović.

U momentu dok su se proveravale određene okolnosti iz tužbe ispostavlja se da Stanisavljević nije imao dokumentaciju o istinitosti vrste što je značilo da ova sorta američke maline nije bila registrovana u Srbiji, pa samim tim nije ni mogla da se stavlja u promet.Zbog toga, veli Milovanović, tužilaštvo u Čačku podiže optužnicu tereteći ga za prevaru i promet nedozvoljenih materijala. Paralelno oštećeni voćar u Opštinskom sudu u Valjevu, pokreće parnični postupak za nadoknadu štete.

– Budući da se radilo o zaraznoj bolesti maline koja je mogla da se raširi na ceo region o svemu sam obavestio nadležne državne institucije, stručne službe i inspekcije. Pre svih Zavod za poljoprivredu u Valjevu i Ministarstvo za poljoprivredu. Zauzvrat sam dobio kritike pa i pretnje kako će i mene pozvati na odgovornost. Doduše, jedino su mi izašli u „susret” slanjem posmatračke ekipe koja je prisustvovala, po rešenju Ministarstva za poljoprivredu, spaljivanju zaraženih sadnica. Posle „lomače” Opštinski sud u Čačku, donosi prvostepenu presudu kojom Stanisavljevića oslobađa odgovornosti „potkrepljujući” to prezentacijom dokumenta o registraciji sporne sorte maline – kaže Milovanović.

U nameri da se spasi teškog bankrota, poniženja, uvreda, on je preko svog pravnog zastupnika podneo prijavu Specijalnom sudu za borbu protiv organizovanog kriminala. Na spisku prijavljenih pored Stanisavljevića, za nelegalni promet neregistrovanih i zaraženih sadnica, njegove supruge kao suvlasnika rasadnika našli su se i Ministarstvo za poljoprivredu, odnosno njegove stručne službe za zloupotrebu službenog položaja i omogućavanje optuženom da izbegne kaznu, članovi komisije pri Ministarstvu za poljoprivredu za brzometnu „fantomsku” registraciju nove sorte, odnosno carinarnica u Kraljevu, za koju se navodi, da nije prilikom uvoza sadnica radila posao kako treba.

– Ja sam imao dobre i velike ambicije, da pre svih silnih priča, svojim sredstvima i radom odem u Evropu. Ali, kao što vidite sada sam primoran da zamolim državu da mi u tome ne pomaže, već da me zaštiti od onih koji na evropskim pričama pokušavaju na tuđ račun da profitiraju – kaže Vladan Milovanović.

Odakle jednom poljoprivredniku 240.000 evra? Na ovo pitanje Vladan Milovanović, odgovorio je bez okolišanja i ikakvog suzdržavanja. Najpre je podsetio da je navedena suma u stvari visina odštetnog zahteva koji su izračunali sudski veštaci. Međutim, ni novac uložen u propali projekat, odnosno posao nije bio mali.

– On potiče delom iz moje male porodične firme koja postoji od 1990. godine i koja je solidno poslovala. Naravno, bez dodatnih sredstava koje sam dobio kreditnim zaduživanjem kod banke ne bi mogao ništa da uradim. Posle najnovijih okolnosti sa dosta napora izmirujem kreditne obaveze uz stalno prisutni strah da ne izgubim takozvani kreditni rejting koji je, koliko sam ja shvatio, najveći kapital za ljude mog imovnog stanja i poslovnih ambicija – objašnjava Milovanović.

B. Novović

[objavljeno: 14.04.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.