Mali sa Sijartom, pozvao mađarske privrednike da ulažu u Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2020, 16:39

Mali sa Sijartom, pozvao mađarske privrednike da ulažu u Srbiju

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Budimpešti sa ministrom spoljnih i spoljnoekonomskih poslova Mađarske Peterom Sijartom, sa kojim je razgovarao o ekonomskim merama za podršku privredi koje su dve zemlje donele, kao i o stanju ekonomije koje je izazvano pandemijom virusa covid-19.

Mali je naveo da je važna saradnja dve zemlje u velikim infrastrukturnim projektima, kao i da se nastavljaju veliki infrastrukturni projekti među kojima su brza pruga Beograd-Budimpešta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i snabdevanje gasom i projekat Turski tok.

“Mi ćemo u narednih mesec - dva završiti sa celokupnim infrastrukturnim projektom koji je vezan za Turski tok koji prolazi kroz Srbiju”, rekao je Mali.

Poručio je da su mađarski investitori dobrodošli, pozvao ih je da iskoriste ova sredstva i da dođu u Srbiju, da zaposle naše ljude, i da naravno ostvaruju profit.

Ministar je nakon sastanka sa mađarskim ministrom medijima rekao da je u ovakvim okolnostima važna saradnja dve zemlje, ali i čitavog regiona.

“Poslednjih nekoliko nedelja često smo se sretali, a odlični odnosi između našeg predsednika Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana govore o tome da odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji. Veoma mi je važno da to napomenem, s obzirom na to da ceo svet prolazi kroz nikada veću ekonomsku krizu”, kaže Mali.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Mali je naveo da su pre nekoliko nedelja ekonomisti govorili da je ova kriza slična onoj iz 2008. godine, a sada već govore da viši liči na čuvenu Veliku depresiju iz 1929. godine.

Mali je rekao i da se u poslednjih 100 godina nikada nije desilo da ceo svet i cela globalna ekonomija stane.

“To govori o tome da Mađarska, Srbija i ceo region treba da sarađuju još bolje i još čvršće, kako bismo iz ove krize izašli što pre i nastavili sa našim ekonomskim razvojem. Današnji razgovor sa gospodinom Sijartom je bio veoma konstruktivan i želim da pohvalim mere koje je mađarska Vlada preduzela kako bi podržala privredu”, kaže Mali.

Napomenuo je da su nadležni u Srbiji na krizu odgovorili jakim, agresivnim i sveobuhvatnim paketom podrške od 5,1 milijardi evra, što je 11 odsto BDP-a Srbiji.

Mali kaže da taj paket mera podrazumeva odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, direktna plaćanja minimalne zarade za zaposlene, kao i veliku garantnu šemu u smislu jeftinih kredita za obrtna sredstva i obezbeđivanje likvidnosti.

To je, dodaje, dovelo do toga da nije veliki broj ljudi izgubio posao i podvlači da je ovaj program ispunio svoju svrhu i pogodio u cilj.

Naglasio je da je privredni rast Srbije u prvom kvartalu iznosio pet odsto, dok je, na primer, pad BDP-a u EU u istom periodu bio -3,5 odsto, a u SAD pad je -4,8 odsto.

“Dakle, dobri smo, borba je teška i biće još teža, a upravo ovakvi razgovori su važni kako bismo zajedno bili još bolji i jači. Naročito pozdravljam mađarske mere koje su usmerene na pomoć kompanijama koje žele da ulažu u region, dakle i u Srbiju”, rekao je ministar Mali.

Podsetio je da je Srbija je prošle godine imala 3,8 milijardi evra stranih direktnih investicija, te naveo da svaka nova direktna investicija znači nova radna mesta i veći BDP.

“Mi ćemo nastaviti kao dve Vlade da vodimo računa o našim javnim finansijama, da podržavamo našu privredu, i da radimo odgovorno”, rekao je Mali.

Podsetio je da se sa mađarskim ministrom sastao pre nekoliko nedelja u Beogradu, te da je tada pokrenuto pitanje kako će mađarska manjina da prelazi granicu samo sa ličnom kartom, kao i da je to u međuvremenu rešeno.

“Zato je važno da se često sastajemo, sastanci i komunikacija dovode do toga da brzo i efikasno rešavate probleme, a u korist obe zemlje. Čekam vas u Beogradu i pozivam mađarske investitore da dođu u Srbiju, ali takođe i srpske privrednike u Mađarskoj da se prijave za vaš program i da iskoriste taj novac za nove investicije. Samo nas bolja ekonomija i nova radna mesta vode ka boljem sutra”, zaključio je Mali.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ministri Srbije i Madjarske sastali se u Budimpešti

Izvor: Beta, 30.Apr.2020

Ministar finansija Srbije Siniša Mali se danas u Budimpešti sastao s ministrom spoljnih i spoljnoekonomskih poslova Madjarske Peterom Sijartom.Razgovarali su o merama svojih dveju država za podršku privredi, o privrednim posledicama pandemije korona virusa.Mali je madjarske privrednike pozvao da...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.