Mali se sastao sa Sijartom i pozvao mađarske privrednike da ulažu u Srbiji

Izvor: RTS, 30.Apr.2020, 16:37

Mali se sastao sa Sijartom i pozvao mađarske privrednike da ulažu u Srbiji

Ministar finansija Siniša Mali sastao se u Budimpešti sa ministrom spoljnih i spoljnoekonomskih poslova Mađarske Peterom Sijartom, sa kojim je razgovarao o ekonomskim merama za podršku privredi koje su dve zemlje donele, kao i o stanju ekonomije izazvanom pandemijom koronavirusa.
Siniša Mali je nakon sastanka sa mađarskim ministrom Peterom Sijartom, predstavnicima medija rekao da je u ovakvim okolnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << važna saradnja dve zemlje, ali i čitavog regiona.

"Poslednjih nekoliko nedelja često smo se sretali, a odlični odnosi između našeg predsednika Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana govore o tome da odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji. Veoma mi je važno da to napomenem, s obzirom na to da ceo svet prolazi kroz nikada veću ekonomsku krizu", rekao je Mali.
Istakao je da se u poslednjih 100 godina nikada nije desilo da ceo svet i cela globalna ekonomija stanu.
"Pre nekoliko nedelja, ekonomisti su govorili da je ova kriza slična onoj iz 2008. godine, a sada već govore da viši liči na čuvenu Veliku depresiju iz 1929. godine. To govori o tome da Mađarska, Srbija i ceo region treba da sarađuju još bolje i još čvršće, kako bismo iz ove krize izašli što pre i nastavili sa našim ekonomskim razvojem", naglasio je Mali.
Rekao je da je razgovor sa ministrom Sijartom bio veoma konstruktivan i pohvalio mere koje je mađarska Vlada preduzela kako bi podržala privredu.
"Mi smo u Republici Srbiji na ovu krizu odgovorili sa jakim, agresivnim i sveobuhvatnim paketom podrške od 5,1 mlrd evra, što je 11 odsto našeg BDP-a, a koji podrazumeva odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, direktna plaćanja minimalne zarade za zaposlene, kao i veliku garantnu šemu u smislu jeftinih kredita za obrtna sredstva i obezbeđivanje likvidnosti, objasnio je Siniša Mali.
Zaključio je da je to dovelo do toga da nije veliki broj ljudi izgubio posao, te da je program ispunio svoju svrhu i pogodio u cilj. Naglasio je da je privredni rast Republike Srbije u prvom kvartalu iznosio 5%.
"Rast srpske privrede u prvom kvartalu je bio 5 odsto, dok je na primer pad BDP-a u Evropskoj uniji u istom periodu bio -3,5 odsto, u SAD pad je -4,8 odsto. Dakle, dobri smo, borba je teška i biće još teža, a upravo ovakvi razgovori su važni kako bismo zajedno bili još bolji i jači", rekao je Mali.
"Nastavljamo velike infrastrukturne projekte"Siniša Mali je naročito pozdravio mađarske mere koje su usmerene na pomoć kompanijama koje žele da ulažu u region, dakle i u Srbiju.

"Da vas podsetim, Srbija je prošle godine imala 3,8 milijardi evra stranih direktnih investicija, svaka nova direktna investicija znači nova radna mesta i veći BDP. Mađarski investitori su dobrodošli, pozivam ih da iskoriste ova sredstva i da dođu u Srbiju, da zaposle naše ljude, i da naravno ostvaruju profit a mi ćemo nastaviti kao dve Vlade da vodimo računa o našim javnim finansijama, da podržavamo našu privredu, i da radimo odgovorno", istakao je Mali.
Dodao je da je važna saradnja dve zemlje u velikim infrastrukturnim projektima.
"Nastavljamo velike infrastrukturne projekte kao što su brza pruga Beograd-Budimpešta, a tu je i snabdevanje gasom i projekat Turski tok. Mi ćemo u narednih mesec ili dva završiti sa celokupnim infrastrukturnim projektom koji je vezan za Turski tok koji prolazi kroz Srbiju. Dakle radimo sve ono što rade odgovorne ali i mnogo razvijenije zemlje od nas. Hvala vam na gostoprimstvu, očekujemo vas u narednim nedeljama u Beogradu, nastavićemo da razgovaramo", rekao je Mali.
Podsetio je da se sa mađarskim ministrom sastao pre nekoliko nedelja u srpskoj prestonici, te da je tada pokrenuto pitanje kako će mađarska manjina da prelazi granicu samo sa ličnom kartom, kao i da je to u međuvremenu rešeno.
"Zato je važno da se često sastajemo, dakle sastanci i komunikacija dovode do toga da brzo i efikasno rešavate probleme, a u korist obe zemlje. Čekam vas u Beogradu i pozivam mađarske investitore da dođu u Srbiju, ali takođe i srpske privrednike u Mađarskoj da se prijave za vaš program i da iskoriste taj novac za nove investicije. Samo nas bolja ekonomija i nova radna mesta vode ka boljem sutra", zaključio je Siniša Mali.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali sa Sijartom, pozvao mađarske privrednike da ulažu u Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2020

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Budimpešti sa ministrom spoljnih i spoljnoekonomskih poslova Mađarske Peterom Sijartom, sa kojim je razgovarao o ekonomskim merama za podršku privredi koje su dve zemlje donele, kao i o stanju ekonomije koje je izazvano pandemijom virusa covid-19...Mali...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.