Majka maloletne  porodilje pokušala da se   ubije

Izvor: Blic, 25.Sep.2009, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majka maloletne porodilje pokušala da se ubije

Učenica prvog razreda Tehničke škole "Nikola Tesla" u Kostolcu T. N. (15), koja se porodila u internatu škole 21. septembra u popodnevnim satima, na svet je donela zdravo muško dete koje je nekoliko minuta nakon porođaja ubila. To je potvrdila obdukcija leša novorođenčeta, rečeno je "Blicu" u Okružnom sudu u Požarevcu, a majka maloletne porodilje M. N. (32), iz Velikog Izvora kod Zaječara, juče je pokušala da izvrši samoubistvo.



M.N. (32) van životne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opasnosti posle pokušaja da sebi prereže vene

Sudija Okružnog suda za maloletnike Milica Milosavljević, koja je u ponedeljak bila dežurni istražni sudija, rekla je da još nema nikakvu pisanu dokumentaciju o ovom slučaju.

- Usmeno sam obaveštena od obducenta da je učenica rodila muško dete dugačko 51cm. Dete je posle porođaja živelo nekoliko minuta, nakon čega je, najverovatnije, zadavljeno jer je konstatovano više mehaničkih povreda - rekla je sudija Milosavljević.

Direktor Tehničke škole "Nikola Tesla" u Kostolcu Slaviša Milenković istakao je da se petnaestogodišnja učenica porodila u internatu škole, gde je stanovala s još dve drugarice.

- Bilo je to u ponedeljak u popodnevnim satima. Ušla je u kupatilo i rekla drugaricama da ima menstruaciju i pojačano krvarenje i da joj to nije prvi put. Tu u kupatilu ona se i porodila, a bebu je stavila u putnu torbu i ponovo se žalila drugaricama na krvarenje. Potom je dežurni u internatu pozvao lekara, koji je takođe konstatovao da ona ima pojačano krvarenje i uputio je u požarevačku bolnicu - kaže direktor Milenković i dodaje da je ova trudnoća bila skrivena i da svaki učenik koji se upisuje u školu mora imati lekarsko uverenje da je zdrav. Takvo uverenje posedovala je i ova učenica, a uverenje je izdao ZC u Zaječaru.

Internat Tehničke škole u Kostolcu gde se porodila učenica prvog razreda

Načelnik ginekološke službe u požarevačkoj bolnici Ljubiša Ilić rekao je juče za "Blic" da je učenica dosta iskrvarila pre prijema u bolnicu i da je njeno opšte stanje sada dobro.

- I dalje joj je loša krvna slika, odnosno anemična je i u toku dana dobiće transfuziju krvi. Ona se sada i psihički dobro oseća i nikakve komplikacije se ne očekuju. Njeno pravo stanje znaće se tek u petak, ali je procedura takva da prvorotkinje idu kući posle četiri do pet dana provedenih u bolnici - kaže Ilić, a direktor požarevačke bolnice Srećko Bosić dodaje da je učenici prilikom prijema dežurni ginekolog uradio reviziju materice, što je normalna procedura posle porođaja.

- Tada je rekao trudnici: Sine, ti si se porodila, što je ona negirala - kaže Bosić.

Sudija Okružnog suda koji vodi ovaj slučaj Milica Milosavljević kaže da će se ovde voditi maloletnički postupak i da mnogo zavisi od toga kako će tužilac da kvalifikuje to krivično delo.

Sudija kaže da je insistirala da saslušanju učenice obavezno prisustvuje i njena majka, koja je već bila u tom sudu, rekla je sudija Milosavljević.

U selu Veliki Izvor kod Zaječara meštani nisu iznenađeni da se T. N. porodila i kažu da su svi znali za njenu trudnoću.

- Mislim da su devojčicu roditelji namerno upisali u školu što dalje od kuće jer ih je bilo sramota. Mogli su da je upišu u školu u Požarevcu ili Velikom Gradištu, ali želeli su da prikriju njenu trudnoću pod izgovorom da im se dete ugojilo - priča meštanin koji je želeo da ostane anoniman.

Prema priči komšija, majka devojčice M. N. (32) posle objavljivanja tragične vesti u svim medijima, pala je u depresiju i pokušala prvo da preseče vene na rukama, a kada joj to nije uspelo, posekla je sebe po vratu. Žena je zbrinuta na Hirurško odeljenje zaječarske bolnice i nalazi se van životne opasnosti.

- Njen suprug K. N. u vreme pokušaja samoubistva bio je u svojoj kafani u centru sela i kada je telefonom pozvao suprugu da mu pomogne, primetio je po njenom glasu da se nešto dešava. Odjurio je kući i zatekao zaključana vrata sobe. Kada je razvalio vrata, video je suprugu oblivenu krvlju na podu. Odmah je pozvao Hitnu pomoć i komšije da mu pomognu.

- Nemam šta da vam kažem. Samo da mi žena i kćerka ostanu u životu. Pustite me, molim vas - rekao je vidno potresen K. M.

Ni reč o lekarskom uverenju

Portparol Zdravstvenog centra u Zaječaru Gordana Jovanović izjavila je da oni ne žele da daju podatke o sistematskom pregledu devojčice, kao ni o tome kako je ona dobila lekarsko uverenje za upis u srednju školu kad je u to vreme učenica bila u drugom stanju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mrtva beba u školskom internatu

Izvor: RTS, 24.Sep.2009, 09:40

U Domu učenika kostolačke Srednje tehničke škole "Nikola Tesla" u Kostolcu porodila se petnaestogodišnja učenica. Policajci su zatekli mrtvo novorođenče...Petnaestogodišnja učenica porodila se u ponedeljak uveče u svojoj sobi u internatu kostolačke Srednje tehničke škole "Nikola Tesla"....

Nastavak na RTS...

Neophodna obdukcija bebe

Izvor: Danas, 24.Sep.2009

Petnaestogodišnja učenica porodila se u svojoj sobi u internatu kostolačke Srednje tehničke škole „Nikola Tesla“, a njena beba je bila mrtva. Na poziv radnika obezbeđenja Doma, služba Hitne pomoći iz Kostolca prebacila je devojčicu u požarevačku bolnicu, preneli su elektronski mediji....

Nastavak na Danas...

Čedomorstvo u đačkom domu?

Izvor: Kurir, 25.Sep.2009

POŽAREVAC - Učenica prvog razreda Tehničke škole "Nikola Tesla" u Kostolcu N. T. (15) primljena je u ponedeljak u Opštu bolnicu u Požarevcu zbog posledica izazvanih sumnjivim porođajem. Ona je u bolnicu dopremljena bez novorođenčeta, u veoma lošem psihofizičkom stanju. Pošto su lekari utvrdili...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.