Italijansku istragu blokiraju kineski propisi

Izvor: Akter, 05.Jun.2015, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijansku istragu blokiraju kineski propisi

Italijanski istražitelji pronašli su da su kineski imigranti koji rade u Italiji za manje od četiri godine preko servisa za transfer novca prokrijumčarili više od 4,5 milijardi evra u Kinu, zarađenih od falsifikovane robe, prostitucije, eksploatacije radne snage i utaje poreza

Skoro pola ovog ilegalnog novca prebačen je preko jedne od najvećih kineskih državnih banaka Bank of Čajna, koja je po nalazu italijanskih istražiteja zaradila preko 758.000 evra od provizije za >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << te transfere novca, prema dokumentima italijanskih istražitelja u koje je imala uvid agencija AP.

To je ustanovljeno nakon četvorogodišnje istrage italijanske finansijske policije koja je pokrenuta zato što se očigledno bogatstvo nekih kineskih imigranata u Italiji koji su kupovali luksuzna kola, otvarali kladionice i fabrike garderobe kupovali italijanske kafiće i nekretnine nije odražavalo u lokalnim poreskim prijavama. 

Kada novac napusti Italiju on nestaje iza blokade kineskih propisa, navodi AP.

"Nismo imali mogućnost, uprkos mnogim pokušajima, da stupimo u zvanični kontakt sa pravnim vlastima i policijom Kine. Otkrili smo 50 odsto istine", rekao je Pjetro Sukan (Pietro Suchan), zamenik državnog tužioca u Firenci.

Italijanski slučaj je u zastoju, dok tužioci pokušavaju da pronađu 300 osumnjičenih, uglavnom Kineza. Bank of China je navela da nema nikakva saznanja o navodnim kriminalnim aktivnostima iza prenosa novca. Advokati za finasijsku transfer službu "Mani tu mani" (Money2Money), kažu da njihovi klijenti nisu krivi.

Mnogi od novčanih transfera,  koji su podeljeni na manje sume da ne bi bili primećeni, su način za kineske imigrante da izbegnu plaćanje poreza, navodi se u italijanskim sudskim dokumentima u koje je imao uvid AP. Drugi imigranti uhvaćeni su sa velikim količinama falsifikovanih tašni i cipela. Policija je takođe ušla u trag ljudima koji su novac zaradili vodeći kineske lance prostitucije.

Koristeći dokaze od zaplenjenih kompjutera kompanije Money2Money, tužioci navode da su idetifikovali kineske pojedince i kompanije koji su dobili taj nezakonit novac.

Jedna od tih kompanja je Vendžu Forin trejd (Wendzhou Cereals Oils and Foodstuffs Foreign Trade Corporation). Tužioci navode  da je ta firma primila tri miliona evra preko fime Money2Money 2007. godine u zamenu za slanje falsifikovane robe u Italiju.

Prošlog oktobra kompanija Konvers (Converse) je tužila Vendžu u saveznom sudu u Njujorku, navodeći da je ona poslala 24.000 pari lažnih patika u SAD i Hrvatsku.

Uprkos velikim ekonomskim vezama između Kine i Zapada, neujednačenja saradnja, neusaglašeni pravni sistemi i kineski zakoni o tajnosti dozvolili su kriminalcima da se globalizuju efikasnije od policije, i otežali zapadnim kompanijama i sudovima da im zatvore poslove, navodi  AP.

Agencija AP je ušla u trag delu nestalog italijanskog novca koji je vodio do kompanije za uvoz-izvoz  u vlasništvu kineske vlade. Kompanija Vendžu Forin Trejd optužena je da stalno prevozi falsifikovanu robu, uključujući i u SAD.

Kompanija se takođe sklonila iza kineskih propisa, i odbila da odgovori na američku tužbu koju je podigla kompanija Konvers.

Opasnost od nedostatka saradnje postaje očiglednija kako kineske kompanije počinju da posluju globalno. Kineske kompanije su investirale 46 milijardi dolara u SAD od 2000. godine, uglavnom u poslednjih pet godina, prema njujorškoj firmi za istraživanje Rodium Grup (Rhodium Group).

Kineske banke su se proširile i otvorila filijale van zemlje i kupile uloge u stranim bankama. Kineske firme ušle su i na američka finansijska tržišta, tako je prva javna ponuda deonica kineskog giganta za elektronsku trgovinu Alibabe bila najveća u istoriji.

U senci te brze ekspanzije kineskih firmi tinja tihi rat oko toga čiji propisi će se primenjivati. Pitanje je koliko će Kina da se pridržava postojećih pravila, koja su uglavnom postavile zapadne sile, a koliko će pokušati da ih prilagodi svojim uslovima.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju prosleđenom faksom navelo da kineske vlasti ne znaju ništa o italijanskom slučaju i dodalo da je Kina uvek posvećena produbljivanju policijske saradnje sa drugim zemljama sa kojima zajedno suzbija transnacionalne zločine i kažnjava kriminalce.

Italijanski zvaničnici su rekli da Peking nije sarađivao sa njihovom istragom.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.