Homen: Revizija svih poternica za ratne zločine

Izvor: Studio B, 21.Mar.2011, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Revizija svih poternica za ratne zločine

Učesnici okruglog stola o međunarodnim poternicama srpskog pravosuđa složili su se da je neophodno uraditi reviziju svih poternica raspisanih za osumnjičenima za ratne zločine.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen precizirao je na okruglom stolu "Interpolove poternice, dokazi i zaštićeni svedoci saradnici", koji je organizovala agencija Tanjug, da će revizija poternica biti urađena na osnovu izveštaja Tužilaštva za ratne zločine koje ima zadatak da >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << proveri sve dokaze protiv osumnjičenih koje su prikupili nekadašnji vojni sudovi.

Homen je podsetio da se tokom rata u Jugoslaviji dešavalo da se priznanja od osumnjičenih uzimanju u zarobljeništvu, čak i pred kamerama, i da se u rad vojnog pravosuđa u tom smislu može sumnjati, zbog čega se takve izjave svakako moraju proveriti.

Načelnik Odeljenja za međunarodnu policijsku saradnju MUP-a Srbije Miloš Oparnica precizirao je da je u ovom trenutku na snazi oko 750 međunarodnih poternica prosleđenih posredstvom Nacionalnog biroa Interpola, ali da se samo mali deo njih odnosi na ratne zločine.

Direktorka fonda za Humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da bi srpsko Tužilaštvo za ratne zločine trebalo da odustane od prakse procesuiranja stranih državljana, jer to povlači i političke dimenzije, već da bi trebalo da se koncentriše na građane Srbije optužene za ratne zločine. Ona je podsetila da je i Hrvatska godinama na meti brojnih međunarodnih organizacija za ljudska prava zbog činjenice da za ratne zločine predominantno procesuira Srbe, a ne svoje državljane.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.