Generali SAD pred sudom zbog progona 200.000 Srba

Izvor: Studio B, 03.Sep.2011, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generali SAD pred sudom zbog progona 200.000 Srba

Federalni sud u Čikagu proglasio se nadležnim za tužbu doseljenih Srba, prognanih i izbeglih iz Hrvatske, protiv Agencije penzionisanih američkih generala - MPRI, potvrdio je predsednik "Veritasa" Savo Štrbac.

U ime grupe Krajišnika, građana SAD, tužbu su u avgustu prošle godine podnele dve advokatske kancelarije, a na predmetu radi više od 80 advokata, među kojima ima i onih srpskog porekla, rekao je Štrbac.

Tužba je podneta, kako je kazao, na inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Srba okupljenih u organizacijama "Žrtve genocida u Krajini" i "Srpski krajiški sabor".

Štrbac je podsetio da su MPRI osnovali penzionisani generali američke armije, za koju dobri poznavaoci tamošnjih prilika tvrde da je produžena ruka američke administracije, za koju obavlja prljave poslove, koje inače ne bi mogla legalno da radi.

Prognani Srbi iz Hrvatske optužili su MPRI za ucešće u genocidu i progone 200.000 Srba iz bivše Republike Srpske Krajine u opraciji hrvatskih snaga "Oluja" 1995. godine.

Pritom su, kao dokaz priložili ugovor o saradnji, koji je MPRI zaključila sa vladom Hrvatske, rekao je Štrbac i dodao da je taj ugovor potpisao pokojni hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak.

Prema tom ugovoru, MPRI je pružala usluge hrvatskoj vojsci, rekao je Štrbac, a na suđenju hrvatskim generalima u Haškom tribunalu izbilo je na videlo da se radi o obučavanju i osposobljavanju hrvatske vojske, prevashodno visokog oficirskog

kadra.

Pored toga, MPRI je naoružavala hrvatsku vojsku sa sofisticiranijim oružjem, kao što su bespilotne letelice i pomagala im, ako ne i u celosti planirala akciju "Oluja".

Prognani Srbi ovom tužbom traže odštetu od 10,4 milijarde američkih dolara, rekao je Štrbac i objasnio da bi prema izvedenoj računici svaki od 200.000 prognanika trebalo da dobije u proseku po 25.000 evra, plus pet odsto kamate od trenutka podnošenja tužbe.

On je istakao da prvenstveni cilj tužbe nije novac, već da se i na sudu najmoćnije države sveta utvrdi istina o stradanju Srba u Hrvatskoj.

Federalni sud u Čikagu proglasio se nadležnim po ovoj tužbi 22. avgusta, a obrazloženje odluke, na 21 stranici, potpisao sudija Ruben Kastiljo.

Prema tom obrazloženju, sud je ocenio da tužba "ima i dubinu i ozbiljnost", a pri donošenju odluke imao je u vidu da tužena agencija MPRI ima svoje filijale i poslove u državi Ilinois i okolnim mestima gde živi najbrojnija srpska zajednica, tako da će oni koji su podigli tužbu moći da redovno dolaze na suđenja.

Time je praktično odbačen prigovor MPRI koja je tražila da se predmet prebaci u nadležnost suda u Vašingtonu, rekao je Štrbac i dodao da motiv tog zahteva treba tražiti u činjenici da ta aganecija ima izuzetno jak uticaj u Vašingtonu, gde joj je sedište.

Do prvog ročišta, koje je zakazano za kraj septembra, obe strane treba da se izjasne o dokazima koje treba izvesti, savedocima koje treba saslušati, kao i o tome koliko će trajati iznošenje njihovih argumentacija.

Donoseći ovu odluku, sud je pozvao obe strane da postignu vansudsku nagodbu, koja nije isključena, rekao je Štrbac ukazavši da se mnogo sličnih sporova u SAD završi poravnanjem.

Predsednik "Veritasa" je naveo da bi prognane Srbe zadovoljila i nagodba koja bi zapravo značila priznanje o umešanosti MPRI u operaciju "Oluja" na strani Hrvatske, jer "niko nije spreman da plati naknadu za nešto za šta se ne smatra odgovornim".

"Ukoliko ne dođe do nagodbe, biće to složen i veliki proces, ali sa veoma dobrim izgledima da se reši u korist Krajišnika", ukazao je Štrbac i objasnio da se ova procena zasniva na činjenici da se protiv MPRI već vodi proces zbog rata u Zalivu, a kako se proces oddvija, procene govore da bi taj spor mogli izgubiti.

"To bi bio presedan koji opravdano daje nadu i prognanim Srbima iz Hrvatske da bi mogli uspeti u procesu protiv MPRI", rekao je on.

Štrbac je naveo da je tužba protiv MPRI podignuta u ime svih Krajišnika, bez obzira na to gde se nalaze i da se prilikom posete našoj dijaspori u SAD i Australiji uverio da su "svi spremni da se priključe tužbi i pojave na sudu kao svedoci, ukoliko dođe do procesa".

Uspehu Krajišnika u ovom procesu, kako je kazao, mogla bi doprineti i presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pred haškim tribunalom koji je utvrdio da je "Oluja" udruženi zločinački poduhvat, čiji je cilj bilo etničko čišćenje Srba.

Haška presuda i nagodba, odnosno presuda američkog suda kojom bi delimično ili u celosti bio prihvaćen tužbeni zahtev i naložena isplata naknade, bile bi i "jak vetar u leđa" kontratužbi Srbije pred Međunarodnim sudom pravde kojom se Hrvatska tereti za genocid počinjen nad Srbima, naglasio je Štrbac.

"Ukoliko ishod ovih procesa za nas bude pozitivan, to bi imalo istorijski značaj i uveliko popravilo lošu sliku o Srbima u celini, a posebno o Srbima iz Krajine, koje posle 'Oluje' prati priča da su kukavice, pobegulje i da su mogli da se odbrane, jer bi se protvrdilo ono što Srbi dobro znaju, da su Hrvati bili samo izvršioci zločina, a da su na Krajinu udarile velike sile", zaključio je Štrbac.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.