Bojana Bajrušević negirala krivicu za šverc cigareta

Izvor: Glas javnosti, 08.Mar.2012, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bojana Bajrušević negirala krivicu za šverc cigareta

BEOGRAD - Bojana Bajrušević negirala je na početku suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu sve navode optužnice koje je terete da je organizator kriminalne grupe koja je švercovala cigarete u Srbiju od 1996. do 2001. godine i protivpravno stekla više od 50 miliona maraka.

"Nikada nisam imala veze švercom cigareta. Ne osećam se krivom jer nisam prekršila zakon", izjavila je kratko Bajruševićeva, udovica Vladimira Kovačevića zvanog Tref, izlažući svoju odbranu.

Bajruševićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je ukazala da je firmu "Tref rentakar", čiji su kamioni prema optužnici preko granice puštani bez provere dokumentacije i pregleda robe, nasledila posle smrti supruga 1997. godine.

Sve u okviru "Trefa" je rađeno legalno, u skladu sa tadašnjim zakonima, navela je Bajruševićeva.

Ona je javnosti postala poznata kada je 2000. godina platila milion i po maraka pripadnicima zemunskog klana kako bi joj oslobodili rođenog brata Vuka Bajruševića, kog su prethodno oteli.

Na pripremnom ročištu, koje je održano sredinom marta krivicu je negirao i nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes navodeći da nije bio član nijedne kriminalne grupe, kao i vlasnik špedicije "Šop" Valentin Petrov i dvojica zaposlenih u tom preduzeću Miodrag Prailović i Predrag Jovančić.

U ovom slučaju istraga se vodila i protiv Marka Miloševića i Mirjane Marković zbog šverca cigareta.

Marko MIlošević je pod sumnjom da je u u šverc ušao sa Vladimirom Kovačevićem, da bi, posle njegovog ubistva, posao nastavila njegova udovica.

Udovica i sin nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u međuvremenu su pobegli iz Srbije i dobili u Ruskoj Federaciji status izbeglica, pa je krivični postupak protiv njih u prekidu.

Prema navodima optužnice, Kertes je u dogovoru sa Bajruševićevom, davao naloge radnicima Carine, na graničnim prelazima Kelebija, Preševo i Batrovci, da se kontingenti preduzeća "Tref rentakar", koje je vodila Bajruševićeva, puštaju bez provere dokumentacije i pregleda robe.

Bajruševićeva je, prema optužnici, sa Petrovim, Prailovićem i Jovančićem, falsifikovala poslovnu dokumentaciju tako da su lažno prikazivali da su uvezene cigarete platili više od stvarne cene.

Dokumentacija je falsifikovana, navodi se u optužnici, tako da su cigarete uvezene preko tri of-šor kompanije koje je kontrolisala Bajruševićeva, i da ti kontingenti samo prolaze kroz našu zemlju za Mađarsku.

Istraga protiv ove grupe pokrenuta je tokom 2007. godine, a za to vreme Bajruševićeva je bila van zemlje, pa je za njom bila raspisana poternica.

Međutim, pošto je sud u martu 2007. godine prihvatio njeno jemstvo od 370.000 evra, koje je ponudila preko advokata i povukao Interpolovu poternicu, ona se vratila u zemlju.

Kertes je u oktobru prošle godine prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na četiri godine zatvora, takođe zbog šverca cigareta kao pripadnik grupe Stanka Subotića Caneta, a u toku mu je sudenje zbog istih optužbi i kao pripadniku grupe Siniše Strojčića.

Ranije je osuđen na osam godina zatvora zbog iznošenja deviza na Kipar, i čeka se odluka Apelacionog suda o pravosnažnosti te odluke.

On je u oktobru 2011. odslužio kaznu od 18 meseci zatvora, na koliko je osuđen za pomaganje ubistva četiri funkcionera SPO i pokušaja ubistva predsednika te stranke Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 3. oktobra 1999. godine.

Tanjug

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BOJANA BAJRUŠEVIĆ NEGIRALA KRIVICU ZA ŠVERC CIGARETA

Izvor: Kurir, 08.Mar.2012

BEOGRAD - Bojana Bajrušević negirala je na početku suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu sve navode optužnice koje je terete da je organizator kriminalne grupe koja je švercovala cigarete u Srbiju od 1996. do 2001. godine i protivpravno stekla više od 50 miliona maraka...BEOGRAD - Bojana Bajrušević...

Nastavak na Kurir...

Bojana Bajrušević negirala krivicu za šverc cigareta

Izvor: Večernje novosti, 08.Mar.2012

Ona je negirala sve navode optužnice koja je tereti da je organizator kriminalne grupe koja je švercovala cigarete i protivpravno stekla više od 50 miliona maraka

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.