Alpinista ostao na korak od sna

Izvor: Glas javnosti, 03.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alpinista ostao na korak od sna

BEOGRAD - Alpinista Dren Mandić (32), član subotičkog Planinarskog kluba „Spartak“, poginuo je dok se, sa još dvojicom kolega iz ekspedicije „Srbija - K2 2008“, peo na Himalaje u pokušaju da osvoji vrh K2, visok 8.611 metara. Nesreća se dogodila u petak na završnom usponu, na visini od oko 8.200 metara, kod mesta zvanog Botlnek, a prema nepotvrđenim podacima, s Mandićem je stradao i visinski nosač.

Kako je javio vođa ekspedicije Milivoj Erdeljan, Mandić je skliznuo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << niz liticu, a pokušaji druge dvojice naših alpinista, Ise Planića i Predraga Zagorca, da dopru do njega i izvuku ga iz ponora ostali su bez uspeha. Posle nesreće Planić i Zagorac su prekinuli uspon i 1. avgusta su stigli do visinskog kampa C2, na 6.600 metara. U bazni logor u podnožju K2, na 5.130 metara nadmorske visine, gde su ih čekali Milivoj Erdeljan i Miodrag Jovović, stigli su juče oko 18 sati po lokalnom vremenu.

Četvorica alpinista 2. juna su krenula u ekspediciju „Srbija - K2 2008“, a na uspon ka vrhu koji je drugi na svetu po visini, a prvi po težini, pošli su u nedelju, 28. jula. Napredovanje do vrha nakratko im je prekinuo jak vetar i penjači su se zbog toga zadržali u C2, drugom visinskom kampu na 6.700 metara. U međuvremenu im se razboleo i jedan visinski nosač, koji je zatim krenuo dole. Pošto je teško hodao, na 4.500 metara penjači su mu obezbedili konja da ga spusti dole. Posle noći prespavane u C3, na 7.400 metara, alpinisti su krenuli do poslednjeg visinskog logora, na visini od 8.000 metara. Posle odmora i standardnih priprema ka K2 su pošli u 2.00 sata po lokalnom vremenu, da bi na vrh stigli dovoljno rano kako bi imali vremena da se spuste.

Međutim, već oko 3.30 sati na sajtovima koje koriste alpinisti za komunikaciju sa svetom pojavila se vest da je jedan srpski alpinista, koji je nešto malo zaostajao za norveškom ekspedicijom, pao sa grebena Botlnek („Grlić flaše“), a zatim je stiglo i zvanično šturo obaveštenje vođe ekspedicije Erdeljana da je Mandić skliznuo niz liticu i da ostala dvojica penjača pokušavaju da dopru do njega ne bi li ga izvukli, a zatim i da se vraćaju.

Šta se dogodilo na K2 pokazaće istraga koja će, prema rečima Planićeve sestre, svakako biti sprovedena. Na osnovu šturih vesti sa Himalaja, pretpostavlja se da je mladić „zauvek ostao na korak od svog sna“. Inače, zbog loših vremenskih uslova koji su vladali na K2, još 24. jula su bazni kamp napustile francuska i španska ekspedicija.

njie "grlic flase' nego "usko grlo"!

E pa bukvalan prevod jeste "grlic flase" a ne usko grlo, ali se odnosi na usko grlo. Ako je to jedino sto se moze iskomentarisati ovde.

Najiskrenije saucesce porodici nastradalog mladica.

Ovde u USA komentarisu da je dolso do odrona u bottlenecku i da je poginulo 9-11 alpinista. Cudno je da nikakve sllicne vesti nisam nasao nigde na srpskim sajtovima.

Tacno, u pitanju je lavina i poginulo je ukuono 11 alpinista raznih nacionalnosti. Holandjanin koji je preziveo spominje nekakve konopce koji su sve ekspedicije trebale da razapinju, ali nije jasno da li su postojeci konopci doprineli nesreci, ili cinjenica da ih nije bilo dovoljno. Na tom mestu je glavu izgubilo jako puno alpinista, i uzasno je riskantno.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.