Izvor: RTS, 29.Jan.2024, 06:47

Нетанјаху: Договор о таоцима још је далеко; Скоро 26.500 убијених Палестинаца од почетка сукоба

Сукоб Израела и Хамаса – 115. дан. Најмање 33 особа, је убијено, а на десетине је рањено у нападу израелских снага на избегличке кампове Нусеират и Шати у централном делу Газе. Члан израелског ратног кабинета Бени Ганц поручио је да би рат Израела против Хамаса могао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да потраје, а да ослобађање талаца мора да остане главни приоритет. Нове рације израелских снага на Западној обали, убијен Палестинац.
Израелска војска саопштила је да се "борбе високог интензитета" настављају у Кан Јунису. За 24 сата страдало је 165 Палестинаца, најмање 26.422 од почетка сукоба 7. октобра. Медији наводе да је израелска војска уништила између 20 и 40 одсто тунела које је Хамас ископао испод Газе, aли да су стотине километара остале нетакнуте и тешко доступне.
У Паризу су шефови ЦИА и Мосада, представници Катара и Египта разговарали о пуштању талаца и хуманитарној паузи у Гази. Kaбинет израелског премијера саопштио је да су разговори били "конструктивни“, али да остају значајне празнине.
Продубљује се спор око агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама. Дванаест запослених у UNRWA осумњичени су да су били саучесници Хамаса у нападу на Израел 7. октобра, добили су отказ и покренута је истрага.
Први човек светске организације Антонио Гутерес позива земље које су обуставиле финансијску помоћ Гази да преиспитају одлуку и апелује на непристрасну истрагу.
Са друге стране, Израел тражи оставку шефа агенције Уједињених нација, Филипа Лазаринија. Сматра да у поновној изградњи Газе морају да их замене они који су "посвећени истинском миру и развоју."
Међународна федерација новинара (ИФЈ) запретила је да ће тужити Израел уколико се не усклади са наређењем Међународног суда правде (МСП), које се тиче напада на новинаре.
ИФЈ је у писму Бенјамину Нетанјахуу и министру одбране Јоаву Галанту навео да је број убијених међу новинарима "око три пута већи него код здравствених радника" и да је "немогуће поверовати да је у питању случајност".
Три америчка војника су погинула, а најмање 34 је повређено у нападу дроном на испоставу војске САД у Јордану близу границе са Сиријом. Председник САД Џозеф Бајден за напад је окривио милитанте из Сирије и Ирака, које подржава Иран.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.