Izvor: RTS, 20.Jan.2024, 09:47

ИАЕА: Руси поново минирали нуклеарну електрану у Запорожју; Зеленски позвао Трампа у Кијев да заустави рат за 24 сата

Рат у Украјини – 696. дан. Руске снаге поново су минирале нуклеарну електрану у Запорожју дуж њеног периметра, наводи се у најновијем извештају Међународне агенције за атомску енергију. Украјински председник Володимир Зеленски позвао је бившег америчког председника >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Доналда Трампа да посети Кијев, али под условом да може да заустави рат са Русијом у року од 24 сата као што је недавно обећао. Русија је о свом трошку испоручила Белорусији тактичке нуклеарне ракете комплекса "искандер", потврдио је председник Александар Лукашенко.
Руска војска је више пута напала Никопољски округ у Украјини дроновима и артиљеријом, саопштио је званични Кијев, док је у току дана изведено више од 87 напада.
Претходно је у великом складишту нафте у руском региону Брјанск избио пожар, који је локализован, након што је војска у том подручју оборила украјински дрон. Руски званичник рекао је и да је у четвртак Украјина покушала, али није успела, да погоди руски нафтни терминал у Балтичком мору дроном.
Кремљ је саопштио да нема изгледа за обнову споразума о црноморском житу и да алтернативни путеви за отпрему украјинског жита носе огромне ризике. Првобитни споразум, који је омогућио сигуран извоз житарица из Украјине преко Црног мора, истекао је прошле године након што је Москва одбила да га обнови, рекавши да су њени захтеви за извозом сопствене хране и ђубрива игнорисани.
Док трају борбе у Украјини, Естонија, Летонија и Литванија постигле су споразум о стварању "одбрамбене линије" на граници са Русијом, саопштило је естонско Министарство одбране.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.