200 ZABRANJENIH Ovi kriminalci mogu da dođu samo do GRANICE SA SRBIJOM

Izvor: Blic, 13.Jun.2017, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

200 ZABRANJENIH Ovi kriminalci mogu da dođu samo do GRANICE SA SRBIJOM

Uprava kriminalističke policije obnovila je spisak visoko rizičnih osoba kojima je iz bezbednosnih razloga zabranjen ulazak u Srbiju.

Istu meru preduzela je i crnogorska policija koja je, uoči letnje sezone na listu nepoželjnih stavila većinu poznatih imena podzemlja iz celog regiona, među kojima je najviše državljana Srbije.

- Na listi onih kojima je zabranjen ulazak u Srbiju najviše je pripadnika dva klana iz Kotora, škaljarskog i kavačkog čiji međusobni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rat trenutno najviše ugrožava bezbednost. Cilj zabrane je da se spreče učestali obračuni crnogorskih klanova u Srbiji. Imena članova ova dva klana ubačena su u sistem granične policije, u kome se odmah po proveri pasoša izbacuje šifra za nedozvoljen ulazak. Spisak je napravio UKP, na osnovu operativno bezbednosnih saznanja. Lista imena se drži u strogoj tajnosti a ubačena su u sistem koji može da se vidi samo prilikom legitimisanja osobe. Tako se u svakom momentu zna na kada se i na kom graničnom prelazu pojavila osoba sa spiska zabranjenih i kada je njihov pasoš proveravan - kaže za "Blic" izvor iz MUP-a.

Iznenađenje na granici i za sumnjive vlasnike diskoteka

On navodi da su na spisku i vođe škaljarskog narko kartela, braća Jovica i Igor Vukotić, kao i suparničke vođe Slobodan Kašćelan i Rade Zvicer. Na spsiku su i druge potencijalno opasne osobe iz Crne Gore, koji su za "rampu" na našoj granici saznali tek kada su pokušali da uđu u zemlju.

Vraćanje, bez ikakvog objašnjenja tako je zadesilo Krstu Stanišić, koga naša policija smatra članom klana "Amerika", kao i crnogorskog državljanina Zorana Boljević, suvlasnika budvanske diskoteke "Trokadero".

Na spisku 200 "zabranjenih"

- Lista srpkog UKP-a nedavno je dopunjena i imenima osoba iz BiH, a za koje se sumnja da su plaćenici ova dva klana. Radi se o osobama za koje postoje saznanja da su učestvovala u izvršenju i logistici nekoliko mafijaških obračuna u Srbiji, čak i da su plaćene likvidacije izvršavali za oba zaraćena klana. Na prvom spisku bilo je oko 120 osoba kojima je zabranjen ulazak, a sada je ta cifra došla do skoro 200 "zabranjenih" - kaže naš izvor.

Ono što predstavlja problem za "vraćanje sa granice" je što nekoliko pojedinaca kojima je zabranjen ulaz u Srbiju ima srpsko državljanstvo, zbog čega zabrana za njih ne važi.

- Većina osoba sa spiska ima prijavljeno prebivalište u Srbiji i podnet zahtev za dobijanje državljanstva, ali će ti zahtevi zbog bezbednosne procene biti odbijeni.

Zahtev za državljanstvo Srbije podneo je i i vođa škaljarca Jovica Vukotić, i to u Ambasadi Srbije u Podgorici. On je zahtev za našim državljanstvom podneo nekoliko meseci pre nego što je poništena njegova oslobađajuća presuda za pucnjuvu ispred diskotetke "Madam Koko" u Tivtu i naloženo novo suđenje. Posle poništenja presude, Vukotić je pobegao iz Crne Gore.

Otprilike u isto vreme, iz Crne Gore je pobegao i Kašćena, za kojim je potom crnogorsko tužilaštvo raspisalo nalog za hapšenje.

Iako im je svima zabranjen ulazak u Srbiju, u našem MUP-u ne isključuju mogućnost da su vođe dva klana boravila u Srbiji, ilegalno.

Ne znaju da su na spisku

S druge strane, sa crnogorske granice je do sada vraćeno više od 20 osoba, koje do tog momenta nisu ni znale da su na spisku "zabranjenih". Sa crnogorske granice, do sada su vraćeni Vladan Kontić zvani Konte i Mirko Vuković, Slavenko Dučić, telohranitelj Jovice Vukotića, vođa Zvezdinih navijača Ivan Bogdanov, kao i Mirko Šijan, sin pevačice Goce Božinovske.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.