Izvor: RTS, 12.Dec.2023, 07:01

Друштвене мреже замениле хаусторе – грађани на Вајберу и Фејсбуку одлучују о поправци лифта и чишћењу парка

Некада су се на састанцима скупштине станара решавали заједнички проблеми. У многим зградама, међутим, без обзира на то што лифт не ради или кров прокишњавања, долазак већине станара је готово немогућа мисија. Ипак, и за то постоји решење.
Станари >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << насеља Војвода Влаховић на свим друштвеним мрежама имају налоге које прати више хиљада људи. Информације се тако брзо шире и, како кажу, много лакше комуницирају.

"Саме странице друштвене мреже су конкретно одређене за проблеме које насеље има, ту су и алармантне ситуације када је неки пожар, кад се неко паркирао, заградио. Велики број људи је на тим друштвеним мрежама и примећујете сви су увек на телефону, тако да се те информације експресно шире", каже Марко Младеновић, члан Групе грађана "Моје насеље". 
Администратори брину о порукама које се објављују О томе да на налозима буде само оно што је важно за насеље брину администратори.
"Постоји нека уређивачка политика, постоје нека правила и бановање људи и брисање порука, ми смо сачинили ту групу зарад користи насеља а не зарад користи појединаца, самим тим мислимо да кроз та правила можемо јасно да дефинишемо одређене ситуације", каже Младеновић. 
Све чешће стамбене зграде, блокови, па и насеља, отварају своје налоге и имају групе на друштвеним мрежама.
Активизам се са мрежа сели у физички простор  "Живећи у свету у каквом данас живимо, где је јако тешко да се везе одржавају, где људи стално флуктуирају, комшије се не познају, друштвене мреже постају једино извесно место сусрета и то постају заједнице у правом смислу те речи, значи оне нису више само виртуелне заједнице, како смо некада говорили, него су заправо интегрисане у наш свакодневни живот", рекао је проф. др Далибор Петровић, социолог.
Комшије се, каже, окупљају и договарају о активностима у згради или крају, организују се различити покрети, акције солидарности и хуманости.
"Када су непосредне ствари у питању, када се нешто тиче поправке инсталација, лифта, уређења паркића у крају, онда људи често буду спремни и да пренесу активизам у свој физички простор", навео је Петровић. 
Поједине странице, на којима корисници деле фотографије и објаве из целе земље имају и више стотина хиљада пратилаца. Зато је важно поштовати правила и водити рачуна о томе шта се објављује, дели и лајкује.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.