Izvor: RTS, 23.Nov.2023, 22:11

Због притиска на сведоке Тачију, Сељимију и Весељију ограничена комуникација

Претресни панел Специјализованих већа у Хагу наложио је примену извесних привремених ограничења на комуникације и посете бившим лидерима тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију и Реџепу Сељимију, објављено је на сајту Специјализованих већа и Специјализованог >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тужилаштва тзв. Косова.
Претресни панел је одлуку о привременим мерама о комуникацији и посетама тројици притвореника у предмету Специјализовани тужилац против Хашима Тачија и других донео на захтев Специјализованог тужилаштва за измену услова притвора
Како се додаје, панел је закључио да је оправдано увести та ограничења с обзиром на опасност да поверљиве информације буду противзаконито обелодањене из притворског објекта.

Та ограничења су привремене мере, које ће се примењивати док панел не донесе комплетну одлуку о меритуму захтева тужилаштва.
Канцеларија специјализованог тужиоца претходно је затражила да се оптуженим бившим лидерима тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију и Реџепу Сељимију обуставе посете и све комуникације у притвору у Хагу, осим са адвокатским тимом.
Захтева се да се посете и све комуникације обуставе због тога што су они, како се наводи, прекршили налоге суда откривањем идентитета заштићених сведока, као и преношењем садржаја поверљивог сведочења лицима која их посећују у Притворском центру.
Тужилаштво је навело да су у истрагама Специјализованог тужилаштва откривени даљи покушаји оптужених да ометају поступак, јер су посетиоце упућивали да разговарају са потенцијалним сведоцима и говорили им о чему да разговарају.
Тужилаштво у Хагу истиче да је због тога затражило да се Тачију, Весељију и Сељимију обуставе све комуникације, укључујући посете породице или путем ZOOM апликације, телефонских позива и писане комуникације.
Специјализовано тужилаштво је затражило и да се тројица оптужених одвоје од осталих притвореника који се тренутно налазе у Притворском центру.
Тачи, Весељи, Сељими и Јакуп Краснићи оптужени су за ратне и злочине против човечности почињене у 42 нелегална притвора такозване ОВК на КиМ и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.
Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора. У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији. Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници тзв. ОВК против стотина цивила и лица која нису била активни учесници у непријатељствима. Бивши лидери тзв. ОВК притворени су у Хагу од новембра 2020. године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.