Izvor: RTS, 23.Jun.2023, 10:47

Ухапшен још један Србин на Косову и Метохији

Још један Србин ухапшен је на Косову и Метохији, потврдила је Канцеларија за КиМ. То је осмо хапшење од доласка албанских градоначелника у зграде општина на северу КиМ. Превозници са српским таблицама и даље чекају на административним прелазима. Приштина је дозволила >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << улаз онима који превозе страну робу без обзира на таблице, док роба из централне Србије и даље не може у покрајину. Шеф европске дипломатије после састанка у Бриселу поручио да је потребна безусловна деескалација, али и превремени избори.
Председник Александар Вучић састао се јуче у Бриселу са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и европским посредником за дијалог Мирославом Лајчаком.

Њима је, како је рекао, представио извештај о бруталним повредама ухапшених Срба, који ни за шта нису криви, а оптужени су за хулиганство и тероризам. Упозорио их је да су Срби у веома тешкој позицији и да не желе да трпе Куртијев терор.
Европска унија позвала је на безусловну деескалацију - Приштина да повуче полицију, а демонстранти да одступе од зграда општина на северу. Решење су хитни превремени избори, каже Борељ.
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да су потребни нови избори у четири општине на северу Косова и Метохије, јер је излазност била мала и додао да разуме да је легитимитет непотпун.
Настављени су протести Срба у Грачаници и Ранилугу због хапшења Драгише Миленковића - седмог Србина ухапшеног од доласка албанских председника у зграде општина на северу покрајине. Миленковићу је одређен притвор до 30 дана.
Блокада на административним прелазима за камионе са страном робом је завршена, али је улаз на Косово и Метохију и даље забрањен за камионе који превозе српску робу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.