Izvor: RTS, 21.Jun.2023, 06:10

Почела мала матура, ђаци полагали тест из матерњег језика

Почело полагање мале матуре које ће трајати до 23. јуна. Првог дана ђаци су полагали тест из матерњег језика. Ове године будући средњошколци први пут ће на малој матури уместо комбинованог теста полагати тест знања из предмета по избору. Родитељи ће увид у прелиминарне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << резултате имати 25. јуна од 8 часова на порталу Моја средња школа.
Мала матура се полаже 21. 22. и 23. јуна у периоду од 9 до 11 сати. Данас су ђаци полагали матерњи језик, сутра полажу математику, док ће се трећег дана, за разлику од прошле године када се полагао комбиновани тест, полагати један од предмета који ученици одаберу.
Највише ученика одлучило се за тест из биологије (38 одсто), следи географија (29 одсто), историја (16 одсто), хемија (9 одсто) и на крају физика (8 одсто).
Вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић пожелео је свим ученицима много успеха на предстојећем завршном испиту, али и током даљег школовања.
"Током ова три дана имаћете прилику да покажете знања која сте стекли током основног образовања, као и склоности ка одређеним професијама. Знање које будете показали на овом испиту биће довољна и сигурна основа за упис жељене средње школе. Kао што и сами знате, одабир средње школе једна је од најважнијих и најлепших одлука у животу“, наводи се у писму које је Милићевић упутио свима који полажу завршни испит.
Поручио је ученицима да тесту приступе без треме и да на сва питања одговарају пажљиво, пошто добро промисле, јер имају довољно времена за то.
"Важно је и да проверите одговоре пре него што предате тестове. Желим вам пуно успеха током даљег школовања и да будете истрајни у постизању најбољих образовних успеха“, додао је Милићевић.
Изразио је захвалност наставницима, свим запосленима у школама, као и родитељима на сарадњи и подршци у овом важном процесу.
У саопштењу Владе наводи се да ће родитељи увид у прелиминарне резултате имати 25. јуна од 8 часова на порталу Моја средња школа, на којем ће током 25. и 26. јуна моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита .
И ове године листа жеља моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа, уз могућност неограничених измена и допуна до 2. јула 2022. године, а родитељи ће 3. јула од 8 часова 2023. године на порталу имати увид у листу ученика распоређених по образовним профилима и смеровима у средњим школама.
За упис ученика у први разред средње школе за школску 2023/2024. годину, планирано је укупно 75.853 места.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.