Izvor: RTS, 28.Apr.2023, 20:40

Папа Фрања у Будимпешти: Позвани смо да видимо промене и изазове савременог света

У сусрету са мађарским бискупима, свештеницима, пасторима, посвећеним мушкарцима и женама током посете Будимпешти, папа Фрања је поручио да је Христ наша будућност и позвао представнике Католичке цркве да свом времену приступе отворено и пророчким духом. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Суочен са изазовима савременог света, папа је упозорио на два супротна искушења "мрачни дефетизам“ и "светски конформизам“.

"Црква је позвана на пророчку пријемчивост засновану на Јеванђељу, које нам даје милост расуђивања, омогућавајући нам да свом времену приступамо отворено, али и са пророчким духом", истакао је поглавар римокатоличке цркве.
Подсећајући на Христову параболу о смокви, папа је објаснио да смо позвани да будемо отворени за знакове времена и да видимо промене и изазове савременог света "као плодну биљку која указује на време Господњег доласка“.
Он је напоменуо да у Мађарској неки од тих изазова укључују секуларизам, материјализам, хедонизам и поларизацију, који посебно угрожавају породице и младе.
Ипак, ови изазови могу помоћи цркви, рекао је Папа, цитирајући свог претходника Бенедикта XVI, јер, како је навео, пружају могућности за јачање вере и дубље разумевање савремених питања.
Папа Фрања је указао на различита искушења са којима се Црква суочава, укључујући кризу звања и подела унутар ње, поручивши да "морамо тежити Цркви способној за међусобно слушање, дијалог и бригу за најугроженије".
Папа Фрања ће у суботу посетити Цркву Свете Елизабете Угарске, обићи сиромашне и избеглице, као и штићенике Католичког дома за слепу децу "Ласло Батијани-Стратман". Обратиће се  младим верницима који ће се окупити у спортској арени "Ласло Пап".
Главни програм посете је миса коју папа служити у недељу, 30. априла, на тргу Кошут пред више десетина хиљада верника из Мађарске и земаља окружења.
Тродневни програм се завршава сусретом са представницима академске заједнице и културним посленицима на Факултету информатичких технологија и бионике Католичког универзитета "Петер Пазмањ" у Будимпешти.
Римски бискуп је пред путовање у Мађарску изјавио да "путује у средиште Европе у којем и даље дувају ледени ветрови рата, док кретање много људи ставља на дневни ред многа хуманитарна питања".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.