Izvor: RTS, 04.Mar.2024, 17:37

У Горњем Милановцу изложба "Мија Алексић - бити глумац"

У оквиру пратећег програма фестивала "Дани комедије", који почињу 20. марта, у Јагодини је отворена изложба „Мија Алексић - бити глумац". Изложбу је реализовао Културни центар Горњи Милановац поводом стогодишњице од рођења Милосава Мије Алексића.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Изложба „Мија Алексић - бити глумац" представља фотографије и плакате настале током снимања бројних Мијиних позоришних, филмских и телевизијских улога.Од гимназијских дана када је почео да се бави глумом преко Народног позоришта у Крагујевцу, па све до позоришних сцена Југословенског драмског, Народног позоришта и Атељеа 212, Мија Алексић одиграо је стотине улога.

“Тешко је, али и велико је задовољство управо радити и истраживати сав тај глумачки опус који је Мија оставрио током своје дугогодишње и богате каријере”, наводи Бобан Стефановић, аутор изложбе.
На данима комедије Мија Алексић је 1973.добио статуету Ћурана за улогу Јованче Мицића. Од 1995. у част легендарног глумца додељује се и награда „Мија Алексић" за најбољу представу у целини по оцени стручног жирија. Изложба Мији у част реализована је и на 44. Данима комедије.
“Ово издање је свакако садржајније, раскошније, обухвата већи стваралачки опус Мије Алексића и интересантније чини ми се и за читање и за гледање и за тумачење у сваком смислу”, истиче Марија Вулић, уредник ликовног програма Културног центра у Јагодини.
Мију Алексића добро је познавала публика од Македоније до Словеније. Највећу популарност стекао је у серијама насталим половином прошлог века које је режирао Радивоје Лола Ђукић, као и радио емисијом "Весело вече". Играо је у више од 60 филмова.
“Надам се да сам успео да заиста систематизујем и позориште и филм и радио и телевизију јер заиста једна пребогата глумачка каријера је представљена овом изложбом”, наглашава Бобан Стефановић, аутор изложбе.
Изложбу "Мија Алексић - Бити глумац" реализовао је Културни центар Горњи Милановац, у сарадњи са породицом глумца, Народним позориштем у Београду, Радио-телевизијом Србије, Југословенском кинотеком, Народним музејом Крагујевац и Музејом позоришне уметности Србије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.