Žipe za autonomiju Zapadne Sahare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2012, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žipe za autonomiju Zapadne Sahare

RABAT -

Plan Maroka da dodeli status autonomije Zapadnoj Sahari jedini je realističan plan za tu spornu teritoriju, ocenio je danas šef francuske diplomatije Alen Žipe.

"I dalje verujemo da marokanski plan za autonomiju, koji je u ovom trenutku jedini realističan predlog, predstavlja ozbiljnu i verodostojnu bazu za rešenje", rekao je Žipe marokanskoj agenciji MAP, preneo je AFP. On je dodao da spor ipak mora da bude rešen u okviru razgovora pod pokroviteljstvom UN. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Žipeov komentar, uoči sutrašnjeg početka dvodnevne posete Maroku, usledio je pošto je američka državna sekretarka Hilari Klinton prošlog meseca, tokom posete Rabatu, takođe podržala marokanski plan i razgovore o tom pitanju uz posredovanje UN.

Međutim, Front Polisario, koji se bori za nezavisnost Zapadne Sahare, odbacio je marokanski plan.

Maroko je preuzeo kontrolu nad Zapadnom Saharom posle povlačenja španskih kolonizatora 1975. godine, što je izazvalo sukobe s Frontom Polisario, koji su trajali sve do primirja sklopljenog 1991. godine.

UN su se, u rezolucijama, založile za samoopredeljenje te teritorije na referendumu, ali Maroko je pristao samo na veću autonomiju.

U sedištu UN u Njujorku u nedelju treba da počne nova runda razgovora o Zapadnoj Sahari, koji će trajati do utorka.

Razgovori u protekle dve godine nisu urodili plodom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.