Uoči posete Hilari Klinton i Ketrin Ešton

Izvor: RTS, 27.Okt.2012, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uoči posete Hilari Klinton i Ketrin Ešton

Prve dame svetske diplomatije, Hilari Klinton i Ketrin Ešton, stižu u Beograd i Prištinu 30. oktobra. Ključni zahtev biće normalizacija odnosa Beograda i Prištine, poručuju iz Brisela, a iz Vašingtona da će ponoviti podšku nastavku dijaloga i ohrabriti sprovođenje konkretnih koraka koji omogućavaju napredak Srbije i Kosova na putu ka EU. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton boraviće u radnoj poseti Srbiji u utorak, 30. oktobra. Domaća javnost danima spekuliše s kojim porukama dolaze i šta njihova poseta zapravo znači - podršku ili pritisak.

Ključni zahtev biće normalizacija odnosa Beograda i Prištine, poručuju iz Brisela, a iz Vašingtona da će ponoviti podšku nastavku dijaloga i ohrabriti sprovođenje konkretnih koraka koji omogućavaju napredak Srbije i Kosova na putu ka Evropskoj Uniji.

Priprema terena za njihov dolazak bio je prošlonedeljni trojni sastanak u Briselu, srpskog i kosovskog premijera sa Ketrin Ešton. Potvrđeno je očekivano - dijalog se nastavlja.

"Za nas je najvažnija poruka - podrška dijalogu za noramalizaciju odnosa. Za nas je važno da je to podrška i Amerike, da imamo podršku međunarodne zajednice za taj dijalog, rekla je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić.

Dvojac Klinton - Ešton donosi tri ključne poruke, smatra analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić: dijalog se mora nastaviti, a Srbija što pre mora da primeni postignute sporazume, najpre onaj o integrisanom upravljanju prelazima.

"Treća poruka je da se pokaže da postoji zajednička akcija SAD i EU i da se ne može iskoristiti neka moguća podela ili različita mišljenja između Amerike i EU u kontekstu pregovora, jer postoji spekulacija da zbog toga što postoji pet članica zemalja u EU koji nisu za nezavisnot Kosova, da ipak Beograd ima malo prostora za neki drugi kurs politike prema Kosovu i Metohiji", Obrad Kesić.

U Prištini u dolasku Hilari Klinton vide poznatu simboliku, da se nijedno važno pitanje na Balkanu ne rešava bez Amerikanaca. Poseta neće proći bez pritisaka na obe strane.

"Očekivanja su da SAD i EU nastave sa pritiskom na Srbiju da se normalizuju odnosi Srbije i Kosova. Šta Kosovo može da učini kao ustupak, jeste da na neki način reši kompromisno pitanje severa", kaže politički analitičar iz Prištine Škeljzem Malići.

Ipak, bez obzira na sve utiske o pritiscima i uslovima, premijer Srbije tvrdi da zahtev za normalizaciju odnosa sa Prištinom znači da treba učiniti vidljiv napredak.

"Ta normalizacija ne podrazumeva promenu našeg stava u vezi sa statusom Kosova i Metohije, odnosno za eventualno pitanje našeg priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti. Za nas je takvo shvatanje normalizacije apsolutno neprihvatljivo", rekao je Dačić.

Spekuliše se i da će se u Beogradu tražiti da u dijalogu na najvišem političkom nivou, pored premijera, učestvuje i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.