Tri dana pred susret Putin-Tramp, optužnice protiv Rusa

Izvor: B92, 13.Jul.2018, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri dana pred susret Putin-Tramp, optužnice protiv Rusa

Vašington/Moskva -- Američka savezna velika porota optužila je 12 ruskih obaveštajaca da su 2016. godine hakovali kompjutersku mrežu Hilari Klinton i Demokratske partije.

To je saopštilo američko Ministarstvo pravde.

Ta optužnica podignuta je tri dana pre susreta američkog predsednika Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina u Helsinkiju, prenosi Rojters.

Objavio ih je zamenik glavnog državnog tužioca Rod Rozenštajn, a kao deo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istrage specijalnog veća o potencijalnoj saradnji između članova tima američkog predsednika Donalda Trampa i Rusa.

On je na konferenciji za novinare rekao da nema indicija da su američki državljani umešani u navodna krivična dela koja se pominju u optužnici, kao i da je o njoj početkom nedelje informisao predsednika Trampa.

Rusi su optuženi da su hakovali kompjuterske mreže Demokratskog nacionalnog komiteta i predsedničku kampanju Hilari Klinton, prenosi AP.

Ranije su, u istrazi koju vodi specijalni savetnik Robert Maler, optužene tri kompanije i 20 osoba, među kojima su četiri bivša saradnika Trampa i Bele kuće i 13 državljana Rusije, a koji se sumnjiče da su učestvovali, kako navodi AP, "u skrivenoj, ali snažnoj kampanji na društvenim medijima kako bi se američko javno mnjenje poljuljalo na izborima 2016. godine".

Moskva je spremna da razmotri činjenice koje bi potvrdile umešanost Rusije u izbore u SAD, ukoliko ih Amerikanci imaju, izjavio je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.

“Ako Amerikanci imaju nekakve činjenice o mešanju u izbore, spremni smo da ih razmotrimo, naš predsednik je o tome govorio nekoliko puta, dodao je on.

"To se može raditi, na primer, u okviru zajedničke grupe za sajber-bezbednost, o čijem je formiranju naš predsednik razgovarao s DonaldomTrampom još tokom susreta u Hamburgu, ali ta ideja za sada nije realizovana“, rekao je Ušakov novinarima.

Prema njegovim rečima, protivnicima poboljšanja rusko-americkih odnosa ne sme se beskonačno dugo dozvoljavati da spekulišu na temu mešanja Rusije u izbore u Americi, preneo je Sputnjik.

Ušakov je dodao da će Putin to jasno saopštiti Trampu na predstojećem sastanku u Helsinkiju 16. jula. On je, takođe, istakao da se Rusija nikada nije mešala i da ne namerava da se meša u unutrašnje procese u SAD, niti da utiče na izbore u toj zemlji.

"Povodom teme mešanja i nemešanja u izborne procese do nas dolaze signali da će Amerikanci tu temu pokrenuti, ali hoću još jednom, uoči tog susreta, da potvrdim da se ruska država nikada nije mešala i ne namerava da se meša u unutrašnje procese, a još manje u izborne procese u SAD i da utiče na američke izbore", naglasio je Ušakov.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je ranije danas da su podignute nove optužnice protiv 12 saradnika ruskih specijalnih službi u okviru istrage o Rusiji koju vodi americki specijalni tužilac Robert Maler. Ljudi protiv kojih je Ministarstvo pravde podiglo optužnice rade za Državnu obaveštajnu upravu Rusije, navedeno je u saopštenju. Ministarstvo pravde optužilo je 12 ruskih državljana za umešanost u hakerske napade na kompjutere američke vlade, biračke komisije SAD, Stejt departmenta i kompanija koje isporučuju programski birački softver, izjavio je na konferenciji za novinare zamenik specijalnog tužioca Rod Rozenstin. Oni su optuženi i da su umešani u hakerske napade na kompjutersku mrežu Demokratske partije SAD. Prema tekstu optužnice, saradnici Državne obaveštajne uprave Rusije su nezakonito dobijali i objavljivali poverljive informacije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.