Sarajevo pod opsadom

Izvor: Press, 11.Okt.2010, 07:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevo pod opsadom

Za dolazak američkog državnog sekretara Hilari Klinton u Sarajevo spremljene neviđene mere obezbeđenja. Akcijom rukovode agenti iz SAD. Vašington ne veruje domaćim bezbednosnim službama, koje još nisu upoznate s detaljima posete Hilari Klinton
Policija i bezbednosne agencije BiH već su sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dana na nogama zbog dolaska državnog sekretara SAD Hilari Klinton u Sarajevo. U glavnom gradu BiH je i na stotine američkih agenata koji rukovode čitavom operacijom zaštite američke sekretarke!
Detalji i protokol posete, potvrđeno je Pressu RS u Operativnom štabu (čine ga pripadnici SIPA, OSA, DGS, te federalni i MUP kantona Sarajevo) još su strogo čuvana tajna za domaće policijske i bezbednosne agencije, jer se Vašington plaši da bi poverljive informacije o poseti Klintonove mogle da dođu u javnost i ugroze njenu bezbednost.
Policija na nogama
U celom Sarajevu i široj okolini, mobilno stanje svih bezbednosnih struktura podignuto je na najviši mogući, takozvani prvi stepen obezbeđenja. Tome su doprineli i veliki neredi u Beogradu zbog gej parade, u kojima je bilo na desetine povređenih, a centar grada je pretvoren u pravu ratnu zonu.
Sagovornik našeg lista iz operativnog štaba kaže da je svima koji su uključeni u zaštitu Hilari klinton zabranjeno da daju podatke o svom angažovanju u toj operaciji.
- Ne smemo da otkrivamo ni koliko će domaćih agenata i policajaca biti angažovano u Sarajevu za vreme boravka Klintonove. Te podatke možemo da dostavimo medijima tek kad ovaj složeni posao bude završen. Svi smo na nogama i blisko sarađujemo s našim američkim kolegama, kako bi sve proteklo u najboljem redu i miru - kaže jedan od šefova operativnog štaba.

On ističe da će glavne ulice u Sarajevu od aerodroma do mesta gde će prenoćiti i odatle do centra grada biti potpuno blokirane najmanje sat pre prolaska Hilari Klinton i njene pratnje.
- Centar grada u utorak će takođe biti u potpunoj blokadi, a građanima će biti savetovano da ne koriste automobile ili da biraju alternativne, zaobilazne pravce kretanja - kaže naš izvor.
U američkoj ambasadi u Sarajevu takođe nije bilo moguće dobiti informacije o poseti Klintonove, osim onih koje su pre dva dana saopštili zvaničnici Stejt departmenta.
Prema tim podacima, Klintonova će stići u Sarajevo večeras, a od domaćih zvaničnika razgovaraće samo sa članovima Predsedništva BiH iz starog saziva i sa Bakirom Izetbegovićem, kao novoizabranim bošnjačkim članom predsedništva. Za sastanke sa vođama političkih partija, koji će biti pozvani da prisustvuju otvaranju nove zgrade američke ambasade smeštene u krugu nekadašnje kasarne „Maršal Tito", neće biti vremena, jer američka državna sekretarka, kako saznajemo, iz Sarajeva već u utorak po podne putuje za Beograd.
Jasni zahtevi SAD
Iz novinarskih krugova procurelo je da će u Sarajevu mediji moći da prate tri događaja, ali se satnica i lokacije još drže u strogoj tajnosti. Pretpostavlja se da je prva lokacija sarajevski aerodrom, gde bi Klintonova trebalo da sleti. Deo novinara verovatno će imati priliku da prati njen susret sa članovima Predsedništva BiH, a deo njeno zvanično obraćanje u zgradi nove američke ambasade u Sarajevu.
S druge strane, prema rečima odlično obaveštenog izvora Pressa RS bliskog Ambasadi SAD u BiH, glavni cilj dolaska Hilari Klinton u Sarajevo je da domaćim liderima prenese stav zvaničnog Vašingtona da u što kraćem roku moraju da krenu u ustavne promene i to na osnovu tzv. aprilskog paketa, ali i onoga što je prošle godine razmatrano prilikom pregovora u vojnoj bazi NATO u Butmiru!

Naš sagovornik uverava da administracija iz Vašingtona nikada nije odustala od „aprilskog paketa" koji je u celosti bio njihova zamisao i da će zbog toga koristiti svaku priliku da te ustavne amandmane ponovo vrate na pregovarački sto, u izvornom ili modifikovanom obliku kakav se našao u Butmiru.
- Amerikanci smatraju da će upravo rešenja iz „aprilskog paketa" doprineti jačanju zajedničkih institucija BiH i centralizaciji zemlje što je, prema njihovom mišljenju, osnovni preduslov da zemlja krene ka EU i NATO. Ne može se reći da će Klintonova to ultimativno zahtevati od svojih sagovornika, ali će im, finim, uvijenim diplomatskim rečnikom preneti da bi bilo dobro da se što pre promeni Ustav BiH kako bi zemlja postala, kako to oni tvrde, funkcionalnija. Naruku Amerikancima idu i rezultati izbora, prema kojima će snage koje su 2006. godine podržale „aprilski paket", sada imati dovoljno poslanika za usvajanje ustavnih promena - napominje naš sagovornik.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Dačić: Obezbeđenje za Hilari Klinton kao za Medvedeva

Izvor: Studio B, 11.Okt.2010

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će obezbeđenje američke državne sekretarke Hilari Klinoton tokom njene posete Beogradu biti prvorazredan bezbednosni izazov, kao i obezbeđivanje Parade ponosa..."Noćas počinju operativne akcije i pripreme za obezbeđivanje Hilari...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.