SAD i EU: Napredak na Balkanu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 14.Okt.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i EU: Napredak na Balkanu

Beograd -- Na Balkanu je vidljiv napredak u reformama i evroatlantskoj integraciji, ali još dosta treba da se učini, ocenile Hilari Klinton i Ketrin Ešton.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton istakle su podudarnost gledišta o razvoju na Balkanu.

Kako je agenciji Beta prenela portparolka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << visoke predstavnice Maja Kocijančič, u opsežnoj razmeni mišljenja američke državne sekretarke i visoke predstavnice EU podržan je i dijalog Prištine i Beograda o pitanju Kosova.

Hilari Klinton i Ketrin Ešton su takođe izrazile rešenost SAD i EU da zajedno rade na daljem napretku BiH ka ostvarenju težnji te zemlje za uključivanje u evroatlantske strukture.

Istovremeno su evropski diplomatski izvori agenciji Beta rekli da su Hilari Klinton i Ketrin Ešton razmenile mišljenja i o nastojanjima SAD i EU da se unapredi evropska perspektiva Srbije.

Prema tim izvorima, jedan od zaključaka bio je da su stavovi Vašingtona i EU jasni, da to treba podržati, ali je ocenjeno i da odluku Saveta ministara EU o traženju mišljenja od Evropske komisije o spremnosti Srbije za kandidaturu treba da donese zajednički svih 27 članica.

Kako su agenciji Beta preneli belgijski izvori, Belgija u svojstvu predsedavjućeg EU na visokom nivou snažno radi na tome da se za pitanje daljih koraka Srbije ka članstvu u EU nađe dobar i konstruktivan rezultat na sastanku Saveta ministara EU u Luksemburgu 25. oktobra. To je agenciji Beta preneo portparol šefa belgijske diplomatije Bart Urvi.

Istovremeno, u diplomatskim izvorima u Briselu Beti je, međutim, rečeno da se još radi na tome da se nađe dogovor sa holandskim parlamentom i vladom za zajedničko kompromisno rešenje oko pitanja daljih koraka Srbije ka članstvu u EU.

Vejvoda: Značajna poruka Klintonove

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda ocenio je za Glas Amerike da su vrata Evropske unije za Srbiju otvorena, i da su poseta američke državne sekretarke i poruke koje je u Beogradu prenela značajne za dalji tok evrointegracija Srbije.

"Važno je bilo, kada je reč o Holandiji sada i o 25. oktobru, kada će Savet ministara EU da raspravlja o sledećem koraku kandidature Srbije u EU, da je sekretarka Klinton vrlo snažno podržala i pozitivno ocenila saradnju Srbije sa Haškim tribunalom. Mislim da je to bilo od izuzetnog značaja", kaže Vejvoda.

"Naravno, kao i svi, kao i predsednik juče, ponovili su da je hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića apsolutno prioritet i mislim da nije nevažno da se iz usta tako visoke zvaničnice SAD čuje glas i da je taj glas dobro", dodaje on.

Vejvoda smatra da ono što je rečeno u holandskom parlamentu može da se tumači na više načina.

"Mislim da su otvorena vrata ka tom sledećem koraku i od strane Holandije i naravno do 25. oktobra ima još vremena i mislim da postoji mogućnost da budemo oprezno optimistični, da će taj sledeći korak u kandidaturi Srbije za EU biti učinjen", zaključuje direktor Balkanskog fonda za demokratiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.