SAD:Raketni štit nije pretnja Rusiji

Izvor: RTS, 03.Jul.2010, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD:Raketni štit nije pretnja Rusiji

Američki raketni štit ne predstavlja opasnost za Moskvu, izjavili državna sekretarka SAD i šef poljske diplomatije Radek Šikorski prilikom potpisivanja aneksa sporazuma o razmeštanju antiraketnog štita svetske supersile u Evropi.

Poljska i Sjedinjene Američke Države potpisale su u Krakovu aneks sporazuma o razmeštanju antiraketnog štita svetske supersile u Evropi.

Aneks sporazuma potpisali su u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Krakovu ministar inostranih poslova Poljske Radek Šikorski i američki državni sekretar Hilari Klinton.

Hilari Klinton je ponovila da Rusija nema razloga za zabrinutost od planirane izgradnje kompleksa, jer je on namenjen zaustavljanju potencijalnog napada Irana.

"Novi sistem braniće Evropu nekoliko godina ranije nego što je predviđao stari. Umesto jednostranog američkog angažovanja to je zajednički projekt sa saveznicima. Važno je da u njemu uzmu učešće saveznici iz NATO-a", rekla je Klintonova.

I šef poljske diplomatije Radek Šikorski obećao je u Krakovu da će saradnja SAD i Poljske u protivraketnoj odbrani biti maksimalno transparentna i za Rusiju, kako u njoj ne bi videla nikakvu opasnost.

Prema rečima Šikorskog, jedini način da se Rusija zaista ubedi da sistem novog antiraketnog štita nije uperen protiv nje je da se omoguće inspekcije njenih stručnjaka u poljskim bazama gde će rakete biti razmeštene.

Taj tehnički aneks omogućava da se Poljska od 2015. godine uključi u inovirani američki antiraketni štit zasnovan na mobilnim sistemima raketa SM3.

I poljska i američka strana strogo vode računa da nijedan susret ne bude protumačen kao podrška jednom od dvojice kandidata u sutrašnjem drugom krugu predsedničkih izbora, pa su izostali susreti sa najvišim zvaničnicima.

Kao politički neutralan teren izabran je muzej u staroj fabrici Oskara Šindlera u Krakovu, u kojoj je on tokom rata spasavao Jevreje.

Klintonova je obećala da će Vašington izdvojiti 15 miliona dolara za obnovu bivšeg logora Aušvic, kako se ne bi uništila dragocena svedočanstva o zlu holokausta.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.