SAD: I Kina da uvede sankcije Iranu

Izvor: B92, Beta, 30.Jan.2010, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: I Kina da uvede sankcije Iranu

Pariz -- Državna sekretarka SAD Hilari Klinton pozvala je Kinu da se priključi zemljama koje su spremne da uvedu sankcije protiv Irana zbog nuklearnog programa.

"Pošto se udaljavamo od dijaloga koji nije doneo očekivane rezultate, i napredujemo ka putu pritisaka i sankcija, Kina će biti pod pritiskom da prizna da je Iran faktor destabilizacije zbog nuklearnog oružja, a Iran je na području Zaliva odakle nabavlja (Kina) naftu", rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hilari Klinton u Parizu, gde je u zvaničnoj poseti.

Kina je jedan od šest država s kojima Iran pregovara o nuklearnom programu. U toj grupi su i SAD, Rusija, Nemačka, Francuska i Velika Britanija. Iran je treći nabavljač nafte Kini.

Kina je jedina od tih zemalja koja se dalje zalaže za nastavak dijaloga sa Iranom, koji poriče da ima nuklearno oružje, već da nuklearne elektrane koristi u civilne svrhe.

Hilari Klinton je ranije danas pozvala Rusiju da sarađuje sa SAD i NATO u obezbeđivanju Evrope od terorizma, elektronskog kriminala i nesreća.

Ukazujući na razlike u stavovima Vašingotna i Moskve, Klintonova je u Parizu pozvala ruski državni vrh da odustane od protivljenja izgradnji evropskog anti-raketnog štita.

U govoru na francuskoj Vojnoj akademiji ona je rekla da Evropa ne sme da ostane podeljena i nazvala težnje Moskve da zadrži uticaj u bivšim satelitiskim državama - zastarelim.

"Mi smo protiv bilo koje sfere uticaja u Evropi u kojoj neka zemlja želi da drži pod kontrolom drugu", rekla je Klinton o ratu u Gruziji 2008. godine.

Ona je navela da svakoj državi koja to želi treba dati mogućnost da uđe u NATO, odbacujući ruske primedbe na račun širenja Alijanse prema granicama Rusije.

Državna sekretarka Sad je u Parizu razgovarala s francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem i njegovim savetnikom za nacionalnu bezbednost Žan-Davidom Levitom.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.