Reagovanja na posetu Klintonove i Eštonove

Izvor: RTS, 31.Okt.2012, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanja na posetu Klintonove i Eštonove

Posetu američke državne sekretarke Hilari Klinton i visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton većina poslanika Skupštine Srbije ocenila pozitivno. LDP smatra da je značaj posete manji nego što je mogao da bude.

Većina poslanika Skupštine Srbije pozitivno je ocenila posetu američke državne sekretarke Hilari Klinton i visoke predstavnice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske unije Ketrin Ešton. Smatraju da je poseta donela ohrabrenje Srbiji, jer nije bilo zahteva za priznanje Kosova. Suprotan stav imala je Liberalno-demokratska partija, koja smatra da je značaj posete manji nego što je mogao da bude.

Poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović ocenio je, u izjavi novinarima u parlamentu, da je poseta važna za Srbiju i da je pokazala jedinstvo SAD i EU u odnosu prema Srbiji.

Dve gošće su, u stvari, potvrdile da se neće razgovarati o statusu Kosova, a potvrdile su i validnost pristup ove Vlade Srbije i državnog vrha i plana za Kosovo, izjavio je Stefanović.

Poruke Klintonove i Eštonove su očekivane, kao što je očekivana i njihova podrška nastavku pregovora i primena svih dogovora u dijalogu Beograd i Prištine, rekao je Stefanović, i naveo da se od Srbija očekuje da odustane od eventualnog pokušaja da utiče na stav kosovskih Albanaca o statusu Kosova.

Stefanović je izrazio očekivanje da će Vlada Srbije ubrzo doneti konkretnu i realističnu platformu, naročito za sever Kosova i pitanja energetike i telekomunikacija. Prema njegovim rečima, status Kosmeta je za Srbiju nesporan.

Šef poslaničke grupe SPO-DHSS Aleksandar Jugović rekao je da je poseta visokih zvaničnica značajna, jer njihova podrška integraciji Srbije u EU znači stabilnost na Balkanu, a samim tim pretpostavlja mogućnost ekonomskog oporavka Srbije.

Trebalo bi zadržati kurs evropskih integracija, kurs saradnje sa svima u regionu i sa EU, poručio je Jugović, uz ocenu da kad god se razgovara sa nekim iz EU, Srbija dobije ispruženu ruku prijateljstva, rekao je Jugović.

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Momo Čolaković je rekao da je tokom posete Klinton i Ešton jasno rečeno da Srbija ne mora da prizna Kosovo kao državu.

U tom kontekstu, mi nastavljamo političke pregovore na najvišem nivou, uz očekivanje da dođe do istorijskog sporazuma srpskog i albanskog naroda, rekao je Čolaković, uz ocenu da će premijer Srbije uspeti u pregovorima.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović je ocenio da to što "bitni faktori svetske politike" dolaze u Srbiju pokazuje da ona više nije zatvorena zemlja, već otvorena za razgovore.

"Dobro je da nismo dobili ultimatumativne zahteve, već zahteve za dalje razgovore, uz poštovanje Ustava Srbije", rekao je Mijatović.

Poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun izjavio je da se posle posete Klinton Beogradu čini da je u jednom aspektu ublažena politika SAD.

"Od krute pozicije da je jednostrana secesija Kosova završena stvar i da je za Vašington Kosovo nezavisna država, došli smo do toga da Klinton kaže da imaju razumevanja da Srbija ne može da se složi sa tom secesijom", rekao je on.

Poslanik Liberalno demokratske partije Bojan Đurić je ocenio da je poseta Klinton i Ešton bila prilika za preokret u odnosu na domaću javnost i da se najavi drugačija, kretivnija kosovska, regionalna i spoljna politika, koja bi Srbiji omogućila mnogo čvršće savezništvo i sa EU i SAD.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.