Odlaze da bi ostali

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2011, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlaze da bi ostali

15.03.2011. -

Rusija neće ostaviti bez odgovora razmeštanje elemenata PRO i odreda ratnog vazduhoplovstva u Poljskoj – tako je reagovalo rusko MIP na rezultate pregovora u Vašingtonu između ministra inostranih poslova Poljske Radoslava Sikorskog i državnog sekretara Hilari Klinton. Američka strana ponovo je potvrdila nameru da realizuje planove za baziranje svojih raketa u Poljskoj, o kojima je već >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << više puta govorila, što po mišljenju Moskve može da ugrozi strateški paritet i interese bezbednosti RF. Stvara se osećaj da se sve vraća na staro. Ali ekspert Glasa Rusije, učesnik multilateralnih pregovora o problematici PRO u Evropi, konsultant Centra za politička istraživanja Jevgenij Bužinski ubeđen je:

Ne, ništa se ne vraća na staro, pojašnjava on. Tada je bio plan da se u Poljskoj postavi 10 presretača tima GBI podzemnog baziranja, koji mogu da uništavaju naše balističke raketa sa baza u evropskom delu zemlje. Sada se razmatra etapni adaptirani plan američke PRO i njegove integracije sa NATO planom višeešalonske odbrane. Do 2018. godine u Poljskoj je predviđeno postavljanje kompleksa protivraketa Standard-3, bloka 2A u lansirnim ustanovama kopnenog baziranja, kao i odreda ratnog vazduhoplovstva SAD. Razradom protivraketa Amerikanci se bave zajedno sa Japancima. Prve probe treba izvesti 2014. godine.

Da li ovaj novi vid naoružanja može da postane prepreka za ruske interkontinentalne rakete?

Reč je o prestretanju raketa. Mada teorijski, u idealnim uslovima, može se pretpostaviti pretnja po ruske interkontinentalne rakete, objašnjava general-major Jevgenij Bušinski. Za sada teorijski. A zatim i realno, ako u sledećim fazama budu razmešteni uređaji koji mogu da presretnu deo naših raketa. Ali glavno pitanje je u drugom. Zašto je opet kao mesto PRO od pretnje sa juga, hipotetično iranske, izabrana Poljska? Njena teritorija, to je već dokazano, ni iz daleka nije optimalna varijanta za označeni cilj. Tada protiv koga se u stvari sve to radi? I kako da se to spoji sa dogovorima na samitu u Lisabonu, sa aktivnim dijalogom na platformi Rusija-NATO, sa inicijativom predsednika Medvedeva o novoj arhitekturi evropske bezbednosti i jednakom stepenu odgovornosti Rusije, SAD, Evrope?

Ali Poljaci će se odmah pobuniti: kako, navodno, mi kao NATO zemlja, možemo da se oslanjamo u pitanjima odbrane na državu koja nije član alijanse? To navodno protivreči tačkama Severnoatlantskog sporazuma! Jevgenij Bužinski parira:

Upravo zato je tako važno bilo čuti iz usta državnog sekretara SAD uveravanja u privrženost zaštiti odbrane Poljske. Istina zaštiti ne zna se od koga. Ali očigledno veoma žele da se brane. I neka bude što je moguće više američkog naoružanja na poljskoj teritoriji! Nije valjda da neko ozbiljno misli da se RF priprema da napade Poljsku? Nije valjda da su tako živi fantomi straha iz davne istorije? Jer mi isto možemo da se setimo 17. veka kada je poljska vojska ušla u Moskvu i Poljaci su zauzeli Kremlj. Šta, sada ćemo da usmerimo rakete na Varšavu? Oprostite za oštrinu vojnog lica, ali to je prosto glupost.

Ekspert je ubeđen: može li se naći kompromis između američkih planova PRO u Evropi i predloga Moskve o saradnji. Postoji li alternativa? Inače će Rusija morati da uzima u obzir nove realije da i planira razvoj svojih Oružanih snaga. Samo, kuda će nas sve to odvesti?

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.