Obama upozorava, Klintonova podržava nezavisnost Kosova

Izvor: Blic, 18.Feb.2008, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama upozorava, Klintonova podržava nezavisnost Kosova

Demokratski kandidat na predsedničkim izborima u SAD Barak Obama ocenio je da nezavisnost Kosova nosi velike odgovornosti, dok je drugi demokratski predsednički kandidat i njegov rival Hilari Klinton pozvala sve zemlje da se pridruže Americi i Evropskoj uniji u „brzom priznavanju nezavisnosti Kosova”.



Obama je u saopštenju na svom sajtu ocenio da se današnjim proglašenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nezavisnosti Kosova završava lanac događaja koji je započeo krvavim raspadom bivše Jugoslavije, a da je nezavisnost pokrajine jedinstvena situacija koja ne može biti presedan za bilo koju zemlju u regionu ili na svetu. Obama je rekao i da nezavisnost Kosova nosi sa sobom velike odgovornosti, kao i da se nada da će kosovska vlada i narod brzo delovati kako bi obezbedili da Kosovo postane pozitivan primer demokratske vladavine i vladavine zakona.

Američki senator je dodao i da su Srbija i srpski narod pretrpeli mnogo patnji tokom poslednje dve decenije, zbog čega zaslužuju mirniju i prosperitetniju budućnost.

„Srbija konačno pripada Evropskoj uniji. EU i Srbija treba hitno da prodube svoje veze, što će pokazati srpskom narodu da je zaista deo Zapada”, navodi se u saopštenju Baraka Obame.

Hilari Klinton je na svom sajtu ocenila da je današnje proglašenje nezavisnosti Kosova „istorijski korak koji će omogućiti narodu Kosova da konačno živi u sopstvenoj demokratskoj državi” kao i da će „to omogućiti Kosovu i Srbiji da konačno ostave za sobom teško istorijsko poglavlje i krenu napred”.

„U priznavanju nezavisnog Kosova, želim da naglasam izuzetan značaj koji pridajem potpunom poštovanju prava svih manjina na Kosovu, naročito Srba, kao i očuvanju srpskog kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu. Međunarodna zajednica u tom pogledu treba da ima čvrst stav”, istakla je supruga bivšeg američkog predsednika Bila Klintona.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.