Klintonova u Jemenu: Al Kaida zajednička pretnja

Izvor: Politika, 11.Jan.2011, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klintonova u Jemenu: Al Kaida zajednička pretnja

SANA – Američka državna sekretarka Hilari Klinton doputovala je danas u nenajavljenu posetu Jemenu kako bi još jednom ukazala tamošnjoj vladi na potrebu borbe protiv Al Kaide i njenih pristalica, javljaju agencije.

"Suočeni smo sa zajedničkom pretnjom od terorista i Al Kaide ali naše partnerstvo ide dalje od borbe protiv terorizma", saopštila je ona posle dvočasovnih razgovora sa jemenskim predsednikom Alijem Abdulahom Salehom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vašington želi da Jemen pojača borbu protiv Al Kaide posle napada na američke i zapadne mete uključujući neuspele pokušaje dizanja u vazduh teretnih aviona u oktobru prošle godine i podmetanja bombe u američkom putničkom avionu 2009.godine.

SAD su od tada intenzivirale napore u Jemenu nadajući se da će uspeti da spreče slabljenje vlasti u zemlji koja je pored Al Kaide suočena sa pobunama lokalnog stanovništva na severu i jugu, javio je Rojters.

Vašington je međutim takođe svestan da bi preveliki uticaj pogoršao anti-američka osećanja i podrio već slabu Salehovu vladu.

Jedan od saradnika američkog predsednika Baraka Obame je prošlog meseca rekao da su odnosi dve zemlje zategnuti zbog insistiranja SAD na bržim ekonomskim i političkim reformama u Jemenu za koje Amerikanci veruju da bi sprečile dalje regrutovanje ekstremista.

Poseta Klintonove je prva poseta jednog američkog držanog sekretara Jemenu za poslednjih 20 godina.

Tanjug

objavljeno: 11.01.2011
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Hilari Klinton u Jemenu

Izvor: VOA, 11.Jan.2011

Američka državna sekretarka ponovila da su Sjedinjene Države predane saradnji u borbi protiv terorizma

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.