Hilari Klinton u novoj knjizi piše o Putinu, Angeli…

Izvor: BKTV News, 10.Jun.2014, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilari Klinton u novoj knjizi piše o Putinu, Angeli…

Predsednik Rusije Vladimir Putin je “opsednut obnavljanjem sovjetske imperije”, bivši kineski predsednik Hu Djintao je bio “distanciran”, a bivši iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad je “ratoborni petao”, piše bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton u svojoj novoj knjizi “Hard Choices” (Teške odluke).

Klintonova, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << koja je tokom četiri godine dilplomatske karijere obišla 112 zemalja, piše o odnosima sa vodećim svetskim političarima i o tome kako su njene veze sa njima često bile presudne u pregovorima.
”Lični element je mnogo važniji u međunarodnim odnosima nego što bi mnogi očekivali”, piše ona u knjizi koju mnogi posmatrači tumače kao nezvanični početak njene kampanje za predsedničke izbore 2016. godine.
Jedan od najtežih odnosa Klintonova je imala sa Putinom posle neuspelog pokušaja poboljšanja američko-ruskih veza na početku mandata predsednika SAD Baraka Obame.
”On vas uvek testira, uvek pomera granice”, napisala je ona o ruskom predsedniku koga je opisala kao autokratskog lidera koji “uvek hoće više moći, više teritorija i više uticaja”.
Kritikujući rusku aneksiju ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krima i postupke u istočnoj Ukrajini, Klintonova je upozorila da bi se takvi potezi mogli obiti o glavu Rusiji koja već ima ekonomske probleme.
”Mislite i na dugoročne strateške interese koje bi Rusija mogla ostvarivati da Putin nije opsednut obnavljanjem sovjetske imperije i gušenjem otpora u zemnlji”, piše Klintonova.
Za razliku od njega, Hu Djintao nije bio toliko otvoreno ratoboran i bio je “uglađeniji ” i “ljubazniji”, ističe ona u knjizi koja ima 635 strana.
Budući da su SAD i Kina dve najveće privrede u svetu, “predvidivost i formalnost” lidera kao što je Hu za Klintonovu su imali smisla. Ali ona je istakla da Hu nije imao “lični autoritet” poput njegovih prethodnika kao što je bio Deng Sijaoping.
”Hu mi je više izgledao kao rezervisani predsednik upravnog odbora nego proaktivni generalni direktor”, objasnila je bivša državna sekretarka, dodjući da je prilikom poseta Pekingu često imala korisnije sastanke sa nižim zvaničnicima.
Ahmadinedžada je opisala kao “čoveka koji poriče holokaust, provokatora koji vređa Zapad svakom prilikom”.
Iranski lider se pokazao kao “ratoborni petao koji se pompezno šepuri na svetskoj sceni” i ne želi da poboljša hladne odnose sa Vašingtonom toliko da mogu da vode smislene pregovore o kontroverznom teheranskom nuklearnom programu.
”Drugi mandat predsednika Ahmadinedžada je bio katastrofa i njegova politička pozicija kod kuće je srušena”, napisala je Klintonova.
Za nemačku kancelarku Angelu Merkel je rekla da je “Najmoćniji lider u Evropi”, navodi AFP.
”Ona nosi Evropu na svojim ramenima”, napisala je o Merkelovoj koju je upoznala još 1994. godine kada su Hilari i njen suprug Bil Klinton, koji je tada bio predsednik SAD, došli u Berlin.
Dok je Merkelova tiha i rezervisana, bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi je bio potpuno drugačiji, ali uvek džentlmen.
Izvor: tanjug.rs

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sarkozi voli tračeve i ogovara kolege

Izvor: Beta, 11.Jun.2014, 11:39

PARIZ, 11. juna 2014. (Beta) - Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton napisala je u svojoj novoj knjizi, koja uskoro treba da izadje, da bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi voli da prenosi tračeve i da ogovara svoje kolege iz sveta..."Prenosi tračeve i nonšalantno opisuje druge...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.