Hilari Klinton sledeće nedelje u Moskvi

Izvor: RTS, 08.Okt.2009, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilari Klinton sledeće nedelje u Moskvi

Državni sekretar Hilari Klinton, boraviće od 12. do 14. oktobra u Moskvi, gde će se sastati sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim. Klintonova i Lavrov će, između ostalog, razmotriti budući sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog oružja i formulisati prioritete za pregovaračke timove Rusije i SAD.

Američki državni sekretar Hilari >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Klinton posetiće Moskvu od 12. do 14. oktobra, najavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Andrej Nesterenko.

Prema njegovim rečima, Klintonova i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov su koordinatori rusko-američke komisije, koju su osnovali lideri dve zemlje, Dmitrij Medvedev i Barak Obama.

Šefovi diplomatija Rusije i SAD planiraju da razmotre strukturu tog tela, osiguranje njenog efikasnog rada i utvrde plan bilateralnih kontakata.

Nesterenko je rekao da će poseta Klintonova biti važna etapa u promociji rusko-američke saradnje u vezi sa zadacima koje su Medvedev i Obama formulisali u julu, prilikom posete predsednika SAD Moskvi.

Lavrov i Klintonova će, između ostalog, razmotriti budući sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog oružja, nakon što istekne važeći sa rokom do 5. decembra, i formulisati prioritete za pregovaračke timove Rusije i SAD, prenela je agenciaj RIA Novosti.

Nesterenko je, na brifingu u Moskvi, rekao da će šefovi diplomatija dve zemlje razmotriti i međunarodne probleme, uključujući pitanje stabilizacije stanja u Avganistanu, iranski nuklearni problem i rešavanje bliskoistočnog pitanja.

Klintonova kritikovala Moskvu zbog slučaja Politkovske

A Hilari Klinton kritikovala je Rusiju zbog neizvođenja pred lice pravde odgovornih za ubistvo novinarke Ane Politkovske, povodom 3. godišnjice njene smrti, saopštio je Stejt department.

"Sa tugom obeležavamo 3. godišnjicu tragičnog ubistva Politkovske. Do danas niko nije priveden pravdi zbog tog slučaja, kao i ni u sličnim slučajevima nasilnih zločina protiv novinara u Rusiji, uključujući Pola Klebnikova i, nedavno, Natalije Estemirove", navela je Klintonova u saopštenju.

Klintonova je citirala podatke nevladine organizacije "Odbor za zaštitu novinara", sa sedištem u Njujorku, da je od 2000. godine u Rusiji ubijeno 18 novinara zbog njihovih tekstova i da su ubice kažnjene samo u jednom slučaju.

Pozdravljajući pozive ruskih zvaničnika za odbranu slobode medija, Klintonova je upozorila da nekažnjavanje za ubistva novinara potkopava napore za jačanje vladavine prava i veću odgovornost vlade i borbi protiv korupcije.

Agencije su prenele da se juče na stotine ljudi okupilo na protestu u Moskvi povodom obeležavanja godišnjice smrti Politkovske, poznate kao oštar kritičar Kremlja i po tekstovima o gaženju ljudskih prava i korupciji u Čečeniji.

Politkovska je ubijena 7. oktobra 2006. godine u zgradi gde je stanovala u Moskvi.

Njen ubica, kako se veruje, skriva se u inostranstvu, a trojica osumnjičenih koji su imali manju ulogu u tom zločinu, još su pod istragom nadležnih ruskih organa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.