Asanž: Klintonova bi trebalo da podnese ostavku

Izvor: Blic, 01.Dec.2010, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž: Klintonova bi trebalo da podnese ostavku

VAŠINGTON - Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž rekao je danas za nedeljnik "Tajm" da bi američka državna sekretarka Hilari Klinton trebalo da podnese ostavku ako se pokaže da je američkim diplomatama naređeno da špijuniraju svoje inostrane kolege.

Hilari Klinton "treba da podnese ostavku ako se dokaže da ona stoji iza naređenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << datom zvaničnicima u američkoj diplomatiji da špijuniraju u Ujedinjenim nacijama, kršeći međunarodne konvencije koje su SAD potpisale", rekao je on.

Asanž (39), australijski državljanin, dao je ovu izjavu sa nepoznatog mesta preko telefonskog internet servisa "Skajp".

Protiv njega je izdat međunarodni nalog za hapšenje sredinom novembra zbog sumnje da je silovao i seksualno napadao dve žene u Švedskoj.

Specijalizovan za otkrivanje tajnih dokumenata "Vikiliks" od nedelje je počeo s objavljivanjem preko 250.000 poruka američkih diplomata, što je izazvalo bes Vašingtona i dovelo više vlada u neprijatnu stuaciju.

Hilari Klinton juče je izjavila da objavljivanje ovih poverljivih dokumenata predstavlja "napad na međunarodnu zajednicu" i osudila taj čin.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.