eBay prodaje Skype

Izvor: B92, 01.Sep.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

eBay prodaje Skype

Dnevni list Njujork Tajms izvestio je da kompanija eBay planira da proda svoj sistem za prenos glasa preko interneta Skype nekom od privatnih investicionih fondova.

Izvor: Mikro




U članku se navodi da se među zainteresovanima nalaze investicioni fondovi Andreessen Horowitz (osnivači ovog fonda su Ben Horovic i Mark Andresen, jedan od osnivača Netscapea), Index Ventures i Silver Lake Partners. Prema navodima iz članka, kompanija eBay će za Skype >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tražiti oko 2 milijarde dolara.

U oktobru 2005. kompanija je kupila Skype po ceni od 2,6 milijardi dolara, ali je njegova cena dve godine kasnije pala na 1,4 milijardi dolara. I pored skokovitog kretanja njegove vrednosti, Skype je i dalje najpopularnija usluga te vrste u svetu. Na kraju drugog tromesečja, prihod Skypea je veći za 170 miliona dolara u odnosu na isti period prošle godine, a broj korisnika je u istom periodu porastao za 37 miliona i dostigao 480.000.000 registrovanih korisnika širom sveta.

Kao kupci Skypea možda bi mogli da se pojave i njegovi osnivači Niklas Zenstrom i Janus Fris, koji su sada vlasnici kompanije Joltid. Problem sa nekadašnjim vlasnicima Skypea leži u tome što eBay kupovinom kompanije Skype Technologies SA nije kupio i tehnologiju Globalindex na kojoj je zasnovan program Skype, već je samo dobio trajno ekskluzivno pravo na korišćenje te tehnologije.

Dve kompanije se trenutno spore oko pomenute tehnologije, a ostaje da se vidi da li će to uticati na eventualnu kupovinu usluge Skype.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.