Žene ne mogu biti vrhunski naučnici?!

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Sep.2015, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene ne mogu biti vrhunski naučnici?!

BRISEL - Skoro dvije trećine anketiranih Evropljana smatra da žene ne mogu postati vrhunski naučnici!? Ispitivanje pokazuje da sedam od deset Evropljana /67 odsto/ smatra da žene nemaju sposobnost da postanu naučni radnici na visokom nivou.

Takvo mišljenje dijele i žene /66 odsto/, a sa tim se slažu i muškarci /67 odsto/.

Prema anketi sprovedenoj u NJemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Francuskoj i Italiji, u organizaciji francuskog Instituta "Opin vej", 33 >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << odsto ispitanika smatra da žene imaju podjednake sposobnosti kao i muškarci da bi uspjele u naučnom radu.

Čak 71 odsto Nijemaca vjeruje da žene nemaju sposobnosti da ostvare najveća naučna dostignuća, a slijede ih Italijani /70 odsto/, Francuzi i Britanci /64 odsto/, te Španci /63 odsto/.

Kao najveći razlog tome, najčešće se navode "nedostatak samopouzdanja" /25 odsto anketiranih/, zatim "manjak profesionalne logistike" /21 odsto/, "manjak takmičarskog duha" /19 odsto/, "manjak ambicija" /15 odsto/, te "nedostatak interesovanja za nauku kod žena" /12 odsto/.

Kad je riječ o naučnim područjima, anketa pokazuje da se žene najbolje snalaze u društvenim naukama, komunikacijama i u oblasti jezika.

Ipak, Evropljani smatraju da je poželjno da se u budućnosti sve više žena bavi naučnim radom.

Od 1901. godine, kada je uspostavljena Nobelova nagrada, među njenim dobitnicama nalazi se samo tri odsto žena.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.