Zavirili smo u virtuelnu relanost

Izvor: Blic, 16.Sep.2015, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavirili smo u virtuelnu relanost

Zarobljeni na dnu mora, pa onda u kuhinji gde spremate ručak a onda u sekundi ste prebačeni u laboratoriju gde morate da popravite robota ili će vas spljeskati presa ako ne uspete - sve ovo su situacije koje smo isprobali u virtuelnom svetu na prezentaciji VR sistema HTC Vive.

Ekipa “Blica” je imala priliku da na nedavno završenom sajmu IFA u Berlinu isproba novi virtualni sistem koji s pravom pretenduje na titulu najrealnijeg do sada.

U pitanju je paket virtuelne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << realnosti sa “full room” skalom od 360 stepeni pa korisnik može slobodno da ustane i prošeta kroz odabrani virtuelni svet, sve vreme intenzivno učestvujete u dešavanjima koja izgledaju prilično realno.

Naime, HTC Vive se sastoji od laserskih senzora koji su postavjeni u prostoriji (u našem slučaju dva), kacige koja ima vizir na kom zapravo gledate sve što se dešava ali koji je toliko dobro urađen da bukvalno stičete utisak da ste u drugoj relanosti. Tu su i bežični kontrolori-palica koje vam služe kao “ruke” i omogućavaju interakciju, bilo da vadite namirnice iz frižidera, spremate ručak, popravljate robota, crtate 3D slike...

HTC Vive koji smo iskusili plod je zajedničkog razvoja kompanija HTC i Valve - HTC je razvio hardverske elemente, dok je Valve tvorac popularnih i revolucionarnih video igara poput „Portal“ i „Half-Life“, odnosno igračke platforme „Steam“.

Najavljena je prodaja krajem ove godine a iz HTC tvrde da će uz optimizaciju, čak i malo bolja grafička kartica iz više srednje klase moći dobro da obavi zadatak.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.