Zašto je Google kupio Motorolu?

Izvor: B92, 13.Maj.2013, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je Google kupio Motorolu?

Zašto je Google potrošio 12.5 milijardi dolara kako bi kupio Motorolu Mobility? Prošle su skoro dve godina od kada je kupovina obznanjena i skoro godinu dana od kada je finalizovana a pitanja nastavljaju da se gomilaju dok potencijalni odgovori postaju sve gori.

Najgori problem za Google jeste patentni portfolio koji nije vredan onoliko koliko je Google pretpostavljao: sudija je u patentnom slučaju Microsofta protiv Motorole presudio da Redmond duguje 1.7 miliona dolara u godišnjim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tantijemama zbog korišćenja Motorolinih patenata u svojim Xbox 360 konzolama i Windowsu 7 PC, umesto 4 milijarde koliko je Motorola prvobitno potraživala.

To znači da bi Microsoftu trebalo 3.235 godina da tantijemama islpati Googleovu procenu od 5.5 milijardi dolara za patentni portfolio Motorole.

„Ova presuda pokazala je da portfolio nije ni približno vredan koliko je Google mislio“, izjavio je neimenovani izvor koji je upoznat sa voim problemom.

Ovo je ozbiljan udarac za Googleovu želju da koristi Motoroline patente kao odbrambenu meru protiv Applea koji u poslednje vreme vrlo često poseže za patentnim tužbama.

Sami patenti očigledno nisu dovoljni da kompenzuju konstantne gubitke koje Motorola Mobility pravi zbog toga što njeni proizvodi nisu dovoljno dobri da se takmiče protiv uređaja koji dolaze iz Applea, Samsunga i HTC-a.

Google je već ranije izjavio da je zatekao osamnaesto mesečne planove za izbacivanje postojećih proizvoda, od kojih veliki broj ne zadovoljava kriterijume kompanije.

Izvršni direktor Googlea čak je i izjavio da ti proizvodi nisu po standardima kompanije i da odlične uređaje treba očekivati tek nakon isteka ovog perioda.

Motorola je u međuvremenu izgubila više od milijardu dolara.

Sve ovo pokreće prvobitno pitanje: Zašto je Google kupio Motorolu? Čini se da pravi odgovor vredi 12.5 milijardi dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.