Zašto WinRAR probni period od 40 dana traje večno?

Izvor: SaznajNovo.com, 20.Apr.2018, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto WinRAR probni period od 40 dana traje večno?

Albert Ajnštajn je rekao „Dve stvari su beskonačne: univerzum i WinRAR probni period od 40 dana. Mada, za univerzum nisam siguran“. Naravno, to je samo šala na internetu. O čemu se radi?
Već je dobro poznato da WinRAR Trial (probni) period ne može da istekne, ali zašto je to tako? Kada instalirate WinRAR možete ga bez problema koristiti 40 dana nakon čega će vas pitati da kupite licencu. Vi ne kupite licencu i softver idalje funkcioniše bez problema.
Zapravo, WinRAR >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com << dozvoljava da koristite njihov softver besplatno i nakon isteka probnog perioda!
Ukratko istorija Eugene Roshal / Slika: alchetron Davne 1993. godine u svetu je predstavljen „Roshal Archive“ – RAR – format fajla koji podržava kompresiju podataka. Kreirao ga je ruski softverski inženjer Eugene Lazarevich Roshal, ali je prava na taj format fajla držao njegov brat Aleksandar. Dve godine kasnije nastaje WinRAR – format fajla za kreiranje kompresovanih ZIP i RAR datoteka, kao i drugih formata za arhiviranje.
WinRAR je bio distribuiran kao softver „probaj pre nego što kupiš“, tj. imao je probni period – Trial. Prema uslovima korišćenja, ukoliko bi korisnik želeo da nastavi da koristi softver nakon isteka tog perioda, morao bi da kupi licencu. Ali, znate i sami da to nije slučaj jer WinRAR radi i nakon isteka tog perioda.
Ipak, korisnik bi morao da se stalno susreće sa pop-up porukom: „Please note that WinRAR is not free software. After a 40 day trial period you must either buy a license or remove it from your computer.
U prevodu na srpski: „Molimo vas imajte na umu da WinRAR nije besplatan softver. Nakon probnog perioda od 40 dana morate ili kupiti licencu ili ga ukloniti iz vašeg računara.

Većina prosečnih korisnika koji koriste ovaj softver u lične svrhe nikada nisu kupili licencu, i WinRAR zna da koristite njegov softver bez licence, ali i dozvoljava.
U intervjuu 2013. godine za Softonic, WinRAR CEO Burak Canboy je rekao „Ovaj problem ne šteti nama koliko šteti ostalima jer mi već imamo veoma liberalan način na koji dozvoljavamo korisnicima da nastave sa korišćenjem našeg softvera i nakon isteka probnog perioda. Mnogi korisnici zapravo veruju da je naš softver besplatan i zašto ih onda mučiti sa traženjem piratske, i verovatno zaražene, verzije ako mogu koristiti original?
Dolazimo do odgovora Njihova logika je zapravo i dobra jer ne samo što se firma bori protiv piraterije, već takođe i kreira veliku bazu korisnika koji će se navići samo na njihov softver. WinRAR je besplatan za korišćenje i nakon probnog perioda samo korisnicima za kućnu upotrebu. Što bi značilo da firme moraju imati licencu ako žele da posluju legalno.
Slika: Youtube/CHM Tech WinRAR, dakle, kreira veliku bazu korisnika koji su naučili na njihov softver i kada odu u firmu želeće da nastave da koriste taj softver pa će firma morati (ako je firma dobra) da kupi licencu – i eto odakle zarada dolazi. Plus, licenca otključava još dodatnih mogućnosti kao što su „Add authenticity information“, „Show protocol file“, „Delete protocol file“.
Ako samo razmislite, postoji dosta sličnih alata ali WinRAR je brend, svi znaju za njega, i svako ko dobije nov računar tražiće da ima instaliran WinRAR. Ili će makar potražiti na internetu „Kako otvoriti RAR fajl“ i kao preporuka će se pojaviti upravo WinRAR jer ima najviše ocena, pregleda, preuzimanja, itd.
Inače, postoji i Android aplikacija koja je besplatna bez pop-up obaveštenja, ali ima reklame. To je još jedan način na koji kompanija generiše prihode.
I to je cela logika oko beskonačnog probnog perioda za WinRAR. Jednostavan biznis model koji odgovara i korisnicima i kompaniji.
Inspiraciju za ovaj članak sam našao nakon što sam pogledao video koji se bavi ovom temom, i preporučujem da pogledate.

Detaljnije - Zašto WinRAR probni period od 40 dana traje večno?

Nastavak na SaznajNovo.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.