Zaštitite svoje podatke: Evo kako napraviti JAKU LOZINKU, ali i šta nikako ne sme biti vaša ŠIFRA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2021, 08:51

Zaštitite svoje podatke: Evo kako napraviti JAKU LOZINKU, ali i šta nikako ne sme biti vaša ŠIFRA!

Nije potrebno da vaša šifra na mrežama bude sastavljena od 30 karaktera.

Sigurnost na internetu danas je ključna za bezbednost naših podataka. Ova sigurnost postiže se i kreiranjem "jakih" lozinki, onih koje hakeri neće tek tako lako otkriti. Ipak, za takvu lozinku nije neophodno da ona bude sastavljena od 30 karaktera, već je za to dovoljno i desetak karaktera ali ona mora biti specifična.

"Jaka" lozinka može imatu desetak karaktera, sačinjena od kombinacije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << velikih i malih slova, brojeva i znakova.

Koja šifra nije poželjna?

Lozinka nikako ne bi trebao da bude datum rodjenja, matični broj, vaše ime ili nadimak i

ostali podaci koji se mogu naći na vašim nalozima na društvenim mrežama.

Šifra ne bi trebalo da bude sastavljena od znakovnih nizova, kakovu su 123456, 111222. Šifra ne bi smela da bude ni suviše kratka, mora imati najmanje 7 karaktera. Neke od najčešće korišćenih šifri su: password, 123456, abc123, “vaše ime”. Uvek izbegavajte ovakve lozinke.

Kako izgleda "jaka" lozinka?

Čvrsta lozinka mota da bude dovoljno dugačka, sačinjena od najmanje sedam do osam karaktera. Osim toga mora biti složna, sastavljena od kombinacijr sa velikim i malim slovima, brojevima i znakovima. Na primer, umesto lozinke "brojevi", neka vaša lozinka bude "br0jEv1!"

Napravite svoju lako pamtljivu loziku

Zamislite reč koja za vama nešto znači, na primer reč "password". Potom, neka nekda od slova u toj reči budu velika, a neka mala.

Između dva slova u datoj reči dodajte brojeve koji za vas imaju neko značenje, na primer "PASS23word". Ojačajte odabranu šifru i povećajte njenu dužinu dodavanjem simbola i znakova interpunkcije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.