Za fotografije ko naslikane

Izvor: B92, 22.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za fotografije k'o naslikane

Telefon sa kamerom od osam megapiksela više nije novost. Još malo, pa ćemo koristiti drugu ruku za nabrajanje modela koji je imaju. Ima i ekran osetljiv na dodir, to već skraćuje brojanje. Sopstveni operativni sistem (pravi ga ista kuća koja pravi i hardver).

Zoran Drenković




Kada je LG obavio prve vesti o KC910 Renoiru, Samsung je objavio vest o M8800 Pixonu. Kako je Samsungov telefon prvi otišao u prodaju, pratioca poredimo sa njim.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Umetnik, pa još bivši slikar, koji je otišao u fotografe! Od budućih vlasnika KC910 se očekuje da prave fotografije bar približno dobre kao što su Reonarove slike. Svakako da imaju čime, već od otvaranja poklopca, kad se na trenutak uključuje prijatan transparentan interfejs. Sa desne strane je nekoliko prečica (galerija, blic, režim fotografisanja, izloženost i izlaz iz programa), dole linija za digitalni zum, levi gornji ugao je prečica za podešavanja, a ispod nje mod za kameru ili fotoaparat. Na gornjoj liniji su statusne indikacije.

Kamera modela KC910 nije širokougaona, ali ekran jeste. Kada se otvori poklopac kamere i uključi tražilo preko ekrana, on ne pokazuje celu sliku koju fotoćelija vidi. Gornji i donji deo fotografije se ne vide tako da treba da uradite nekoliko probnih snimaka kako biste stekli osećaj za to koliko zapravo ne vidite od buduće fotografije pri gledanju u ekran.

Od ne toliko naprednih opcija KC910 ima prepoznavanje lica, digitalnu stabilizaciju slike, automatsko izoštravanje, panorama mod i GPS. U egzotične bismo mogli svrstati prepoznavanje osmeha i treptaja, a poslednja reč LG softvera je kompenzacija pozadinskog osvetljenja. Ako se iza objekta nalazi jak izvor svetlosti, ova opcija će ga pretvoriti u običan pejzaž koji ne utiče na ostatak kompozicije. Uz sve ove mogućnosti, fotoaparat rezolucije 8 megapiksela najzad može da konkuriše digitalnim fotoaparatima koji nisu telefoni, i koji neretko imaju i manje funkcija.

U skladu sa velikim mogućnostima KC910 i izgleda ozbiljno. Od monoblok telefona sa ekranom osetljivim na dodir ne očekuje se dizajnerska revolucija. Renoir ima ekran dijagonale 3 inča rezolucije 240x400 piksela. Za top model je jako čudno što se pri tapkanju po ekranu dobija osećaj kao da je šupalj. Tapkanje po poklopcu baterije daje isti zvuk iako ispod poklopca telefon nije prazan. Baterija je kapaciteta 1.000 mAh i pruža oko tri dana autonomije pre novog punjenja.

Prateći softver je upotrebljiv. Nismo imali nikakvih problema sa sinhronizacijom podataka jer je pomoću programa LG PC Suite III telefon lako komunicirao sa računarom i pretvorio se u multimedijalni plejer. Povezivanje kablom na računar istovremeno i dopunjava bateriju.

Navigacija je poverena A-GPS-u i Google mapama koje su preinstalirane. Prijatno nas je iznenadio program koji koristi funkcije A-GPS-a - Jogging Buddy. Koristi se tokom šetnje ili trčanja i meri pređene kilometre te izračunava potrošene kalorije. Program ima osnovne funkcije i ne "preti" da KC910 pretvori u sportski telefon.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.