ZASTRAŠUJUĆE: Koristeći popularne stranice na INTERNETU otkrivate PREVIŠE O SEBI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2017, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZASTRAŠUJUĆE: Koristeći popularne stranice na INTERNETU otkrivate PREVIŠE O SEBI!

Šokantni rezultati studije!

Neke od najpopularnijih stranica na internetu prate svaki vaš pokret, pokazala je šokantna nova studija.

Stotine stranica, uključujući one Majkrosoftove, Adoubove i Vord Presove, koriste tajni kod, skripte po imenu ‘session replay’, kako bi pratili vašu onlajn aktivnost.

Sve više muškaraca imaju SEKS SA ROBOTIMA: Mnogi ne slute kakve POSLEDICE bi ovo moglo da ima na MLADE

Skriveni podaci koriste se za snimanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svega što posetite na stranici, uključujući sve što ukucate i gde pomerate miš, piše Daily Mail.

Ovo bi mogle da koriste i treće strane kako bi otkrile razne podatke o korisniku, počevši od broja kreditne kartice do zdravstvenih podataka, a uz to postoji i rizik od krađe identiteta i onlajn prevara.

Ova otkrića su deo Projekta o transparentnosti i odgovornosti interneta Univerziteta Prinston, koji promatra veb stranice i pružaoce veb usluga kako bi otkrio koje podatke o korisnicima onlajn kompanije prikupljaju, kako ih prikupljaju, i šta rade sa njima.

Pokazalo se da 482 od top 50.000 najposećenijih veb stranica koriste ‘session replay’ skripte. One se koriste kako bi snimile dodir svakog tastera na tastaturi, kretanje miša i način skrolovanja, kao i ceo sadržaj stranica koje posetite, te ih zatim šalju serverima trećih strana.

To se čini kako bi vlasnici veb stranica dobili što bolji uvid u način na koji posetioci vrše interakciju sa njihovim stranicama, te da otkriju koje od njih su loše ili zbunjujuće posetiocima.

No tim sa Prinstona je zabrinut kako bi držanje svih ovih prikupljenih podataka skrivenim moglo da bude preteško, te da se posetioci izlažu brojnim opasnostima.

- Za razliku od tipičnih analitičkih službi koje nude agregatnu statistiku, ove skripte snimaju individualne epizode surfovanja, kao da vam neko gleda preko ramena - rekao je Stiven Englehart, doktorand na Prinstonu. - Kolekcija sadržaja stranice koju prikupe replay skripte neke treće strane može rezultirati time da se osetljive informacije, poput medicinskih podataka, detalja o kreditnim karticama i drugih ličnih podataka, isto tako predaju trećoj strani u sklopu snimljenih podataka. Ovo može da izloži korisnike krađi identiteta, onlajn prevarama i drugom neželjenom ponašanju.

Tim sa Prinstona odlučio je da testira proces koji koriste šest kompanija koje nude ovakve usluge. Postavili su testne stranice kako bi saznali kakvim bi se sve vrstama informacija moglo pristupiti.

Englehart i njegovi kolege otkrili su četiri glavne posledice korišćenja skripti. Sve proučavane kompanije pokušavaju da spreče otkrivanje šifara tako što ih automatski isključuju iz snimki. Ali, to se pravilo ne primenjuje kada je u pitanju prijavljivanje na stranice preko mobilnih uređaja, osim ako vlasnik stranice ručno ne unese naredbu da se i tako unesene šifre ne snimaju.

Otkriveno je kako se mogu snimiti i druge osetljive informacije, npr. one koje se daju prilikom stvaranja računa, tokom kupovine ili pretraživanja stranice.

Na kraju, i sam način na koji se podaci snimaju, čuvaju, te način pristupa pruža mogućnost curenja podataka.

Tim je objavio popis svih veb stranica za koje su otkrili da sadrže skripte koje bi se mogle koristiti za snimanje podataka. Među njima su i stranice poznatih firmi kao što su Majkrosoft, Adoub, Vord Pres, Spotifaj, Skajp, Samsung i Roten Tomejtous.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.