Windows 7 RC sve bliži roku za gašenje

Izvor: B92, 03.Feb.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Windows 7 RC sve bliži roku za gašenje

Microsoft je u ponedeljak podsetio svoje klijente da će prošlogodišnja besplatna pokazna verzija Windowsa 7 kroz dve nedelje krenuti da ih nagovara da kupe ovaj operativni sistem, a kroz mesec dana će početi da im automatski isključuje računare.

Izvor: Mikro




Ovakav sled događaja Microsoft je otkrio još početkom maja prošle godine kad je objavio dokle će moći da koriste Windows 7 Release Candidate.

Tada je rečeno da će rok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za korišćenje Windowsa 7 RC isteći 1. juna 2010.godine, s tim što će već od 15. februara početi da se najavljuje njegov kraj. Od tog datuma će Windows 7 RC u intervalima od nekoliko sati prikazivati obaveštenje da će se računar od 1. marta automatski restartovati posle svaka dva sata rada i to bez upozorenja i uz gubljenje podataka.

"Da biste izbegli gubljenje podataka preporučujemo da pređete na objavljenu verziju Windowsa 7 pre nego što 1. marta započne automatsko isključivanje", piše u upravo objavljenom zvaničnom saopštenju kompanije.

Isključivanja će se potom nastaviti sve do prvog juna, a potom će Windows 7 RC dobiti oznaku da "nije originalan" (not genuine) – što je Microsoftov naziv za falsifikat – i posle podizanja prikazivaće samo crn ekran za aktivaciju Windowsa.

Takođe, Microsoft neće dozvoliti direktnu nadogradnju sa kandidata za objavljivanje (RC) na plaćenu kopiju. Umesto toga korisnik će morati da napravi rezervnu kopiju podataka i izvede čisto instaliranje – Microsoft ovo zove "namenskim instaliranjem" (custom install) – koje briše sav sadržaj diska pre nego što instalira operativni sistem, a potom da vrati sačuvane podatke i iznova instalira sve aplikacije.

Microsoft je ranije potvrdio da korisnici za prelazak sa RC verzije na plaćenu mogu da upotrebe jeftinije izdanje Windows 7 Home Premium Upgrade, umesto skupljeg Windows 7 Home Premium.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Windows 7 RC sve bliži roku za samogašenje

Izvor: Mikro - PC World, 02.Feb.2010, 20:23

Microsoft je u ponedeljak podsetio svoje klijente da će prošlogodišnja besplatna pokazna verzija Windowsa 7 kroz dve nedelje krenuti da ih gnjavi i nagovara da kupe ovaj operativni sistem, a kroz mesec dana će početi da im automatski isključuje računare. Ovakav sled događaja Microsoft je otkrio...

Nastavak na Mikro - PC World...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.