Virus Stuxsnet izmišljen još 2007?

Izvor: B92, 27.Feb.2013, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus "Stuxsnet" izmišljen još 2007?

Istraživači su danas objavili da su kompjuterski virus "Stuxsnet" napravile SAD ili Izrael da bi zaustavili pretnje iz Irana još 2007. godine ili čak ranije, a ne 2009. kao što se do sada mislilo.

Kompanija "Symantec", koja proizvodi programe za zaštitu od virusa, saopštila je da je "Stuxsnet", za koji se do sada verovalo da je napravljen 2009. godine, stariji nego što je ranije rečeno.

Analizom njegovog koda otkriveno je da je "bio u izradi između 2007. i 2009, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a da su njegove prethodne varijante, postojale već 2005," naveo je "Symantec", preneo je AFP.

"Stuxnet" je dizajniran da napada kompjuterske kontrolne sisteme nemačkog industrijskog diva "Siemensa" koji se obično koriste za upravljanje vodovodom, naftnim platformama, elektranama i drugom važnom infrastrukturom.

Najveći broj kompjutera zaraženih "Stuxnetom" je iz Irana, što je pokrenulo spekulacije da je dizajniran sa ciljem sabotiranja iranskih nuklearnih postrojenja.

Prema nekim izveštajima, američke i izraelske obaveštajne službe su zajedno proizvele ovaj kompjuterski "crv" da bi sprečile Iran da napravi atomsku bombu.

"Simantek" kaže da je "Stuxsnet" jedan od najsofisticiranijih kompjuterskih crva koji su ikada napisani i da je protekle godine otriven "mali broj uspavanih infekcija". Skoro polovina njih je bila u Iranu, a ostale su locirane u SAD i drugim zemljama.

Ruska kompanija koja proizvodi programe za zaštitu od virusa "Kaspersky" prošle godine je rekla da je "Stuxsnet" povezan sa drugim kompjuterskim virusom nazvanim "Flame" (plamen), koji je mogao biti dizajniran 2007. ili 2008. godine.

Foto. Stuart Miles / freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.