Virtuelna Lolita kreće u lov na manijake

Izvor: B92, 12.Jul.2013, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virtuelna Lolita kreće u lov na manijake

Tim španskih inženjera osmislio je svojevrsnu “virtuelnu Lolitu” pod nazivom Negobot, program koji bi u “čet sobama” (chat rooms) trebalo da prepoznaje potencijalne pedofile.

Program koji je nedavno predstavio tim sa španskom Univerziteta Deusto iz Bilbaa trebalo bi da se upušta u konverzacije sa korisnicima čet soba (chat rooms) i da razgovor održava dovoljno dugo dok se ne utvrdi da li su te osobe prikriveni pedofili.

Kako bi taj cilj bio ostvaren, Negobot >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će se upuštati u intimnu konverzaciju, ali samo nakon što neko klikne na njegov profil. Kada se to desi, Negobot beleži razvoj konverzacije, i kada ona dostigne zabrinjavajući nivo, obaveštava nadležne službe.

Prema rečima dr Karlosa Laordena, jednog od tvoraca programa, španska policija zainteresovana je za primenu ovog programa u svojim istragama, ali je potrebno njegovo dalje testiranje i razvijanje.

“Negobot bi mogao da bude od velike koristi za detektovanje prikrivenih pedofila u okviru policijskih istraga”, izjavio je dr Laorden. “Međutim, ovaj program nikako nije zamena za specijalizovane agente i snage zakona.”

Slični programi i ranije su bili u funkciji, piše “Huffington Post”, ali je Negobot jedinstven po tome što ima nekoliko različitih obrazaca za komuniciranje. Osim toga, njegovi tvorci računali su na to da stil kucanja i izražavanja treba da podseća na delo četrnaestogodišnjakinje, pa je tako ostavljen i niz namernih kucačkih i gramatičkih greški, kao i upotreba žargonskih izraza.

Foto: ambro / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Virtuelna Lolita kreće u lov na manijake

Izvor: B92, 12.Jul.2013

Tim španskih inženjera osmislio je svojevrsnu “virtuelnu Lolitu” pod nazivom Negobot, program koji bi u “čet sobama” (chat rooms) trebalo da prepoznaje potencijalne pedofile...Program koji je nedavno predstavio tim sa španskom Univerziteta Deusto iz Bilbaa trebalo bi da se upušta u konverzacije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.