VELIKI NAPREDAK: Likovi u video igrama će pričati našim glasom pomoću veštačke inteligencije

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2023, 19:03

VELIKI NAPREDAK: Likovi u video igrama će pričati našim glasom pomoću veštačke inteligencije

Novi patent kompanije Electronic Arts objašnjava kako će igrači moći da pozajme svoj glas likovima u igrama.

Da li biste želeli da glavni likovi u igrama zvuče kao vi? Upravo je to cilj najnovije tehnologije kojom kompanija EA želi da unese dozu imerzije kakva do sada nije viđena u gejmingu.

Electronic Arts je podneo patent još 2020. godine, ali je tek nedavno postao dostupan javnosti, kada ga je i primetio portal veryallgaming. Ukoliko ikada oživi, ova tehnologija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << će koristiti sofisticirane sisteme za generisanje govora koji zvuči kao da ga izgovara igrač, uključujući sve sitnice koje ga čine karakterističnim, poput tona, emocija i naglašavanja glasova.

Kako mnoge igre omogućavaju gejmerima da svom liku naprave lice kakvo požele, dodavanje sopstvenog glasa je zaista nešto što bi iskustvo gejminga podiglo na viši nivo, a svemu dalo veoma ličnu notu.

Imali smo priliku da vidimo kako je veštačka inteligencija korišćena kako bi se "oživeo" glas Vala Kilmera u filmu Top Gun: Maverick, ali i da je Džejms Erl Džons omogućio kompaniji Lucasfilm da koristi njegov glas za ulogu Darta Vejdera, što je i učinjeno u Obi-Wan Kenobi mini-seriji.

Međutim, za takve poduhvate su bili neophodni sati i sati arhivskog materijala, pa će biti veoma interesantno videti koliko će vremena biti potrebno gejmerima da istreniraju glas svog digitalnog dvojnika, ali i kakav će finalni rezultat biti.

Ono što nije navedeno u patentu jeste odgovor na pitanje ko ima pravo na generisani glas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.