Uskoro stižu super baterije

Izvor: B92, 19.Apr.2013, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro stižu super baterije

Najveća boljka novih generacija pametnih telefona, tableta i prenosnih računara je baterija koja mora da bude dovoljno jaka da omogući normalan rad uređaja, a istovremeno dovoljno tanka da se prilagodi dizajnu.

S razvojem tehnologije, mobilni uređaji postaju sve tanji, a njihovi ekrani sve veći. To utiče i na potrošnju baterije, koja često nije dovoljno snažna da izdrži celodnevno korišćenje mobilnog uređaja.

Mađutim grupa naučnika sa Univerziteta Ilinoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stvorila je mikrobaterije koje se pune 1.000 puta brže od normalnih, a navodno su do 2.000 puta snažnije od uobičajenih baterija.

Ističu kako se kod tradicionalnih baterija mora birati između energije i snage. Na primer, za emitovanje radio signala na veliku udaljenost potrebno je mnogo snage, što brzo prazni bateriju. Ukoliko pak želite da slušate radio, potrebna vam je energija tokom dugog perioda.

'Ako želite dugotrajnu energiju, ne možete dobiti i veliku snagu. A ako želite veliku snagu, veoma je teško dobiti i dugotrajnu energiju. Moderni uređaji zahtevaju oboje, a naše baterije bi to mogle da pruže', zapisao je jedan od autora istraživanja, student Džejms Pikul.

Nove mikrobaterije nude i snagu i energiju, a velike su tek nekoliko milimetara.

Baterije svoje izvrsne performanse duguju unutrašnjoj trodimenzionalnoj mikrostrukturi. Profesor Vilijam Pi King i Pikul svoje su baterije temeljili na novom brzo punjivom katodnom dizajnu koji je osmislila grupa profesora Pola Brauna. King i Pikul osmislili su sličnu anodu i razvili novi način za integraciju te dve komponente na mikronivou kako bi napravili bateriju sa superiornim performansama.

Tvrde kako bi njihove baterije mogle osigurati emitovanje radio signala 30 puta dalje nego što je sad moguće, odnosno učiniti uređaje 30 puta manjima.

'Svi elektronski uređaji ograničeni su veličinom baterije. Odnosno bili su dosad', istakao je King.

'Ovo će omogućiti novu tehnologiju. Omogućiće nam da napravimo drugačije, nove stvari', dodao je Pikul.

Foto: Grant Cochrane / freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.