Update BIOS-a – Da li ga, kada i kako uraditi?

Izvor: ItRešenja.com, 24.Feb.2020, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Update BIOS-a – Da li ga, kada i kako uraditi?

Česta situacija prilikom nadogradnje računara da matična ploča teoretski podržava neki novi procesor, ali da kada se on postavi na ploču, ne daje znake života. Problem leži u tome što trenutni BIOS na matičnoj ploči možda nije kompatibilan i ne prepoznaje procesore koji su napravljeni posle tog BIOS-a. Ovakav scenario je češći kod AMD-a nego kod Intel-a, ali i u jednom i u drugom slučaju rezultat je isti – računar nije u stanju da radi.

Za početak, da podsetimo samo >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << šta je to BIOS i zašto je on toliko važan da obezbeđuje ili onemogućava rad celog računara. BIOS je skraćenica od „Basic Input and Output System“, a zadatak BIOS čipa je da inicijalizuje rad PC računara (procesora, grafičke karte i čipseta na matičnoj ploči). Pre nekoliko godina pojavila se i novija verzija BIOS-a. Proizvođači matičnih ploča su u partnerstvu sa Microsoft-om i Intel-om predstavili UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), koji je suštinski neka vrsta naprednijeg BIOS-a. Danas skoro svaka matična ploča ima UEFI čip umesto BIOS čipa, ali njihova namena je suštinski identična – pokretanje računara i dizanje operativnog sistema. Uostalom, većina ljudi UEFI i dalje zove BIOS-om, jer im je to mnogo familijarniji naziv.

Ovde može da se postavi pitanje kada treba (odnosno, kade ne treba) nadograđivati BIOS? Novi čipovi i matične ploče često dobijaju revizije BIOS-a, najčešće zbog ispravke uočenih bagova, ali dešava se i da novije verzije dobijaju podršku za neke nove procesore i memorijske module koji su se pojavili u međuvremenu. Osnovno pravilo glasi – ako vam na računaru sve radi kako treba i niste uočili nikakve probleme, ne dirati BIOS (UEFI). Jedini pravi razlog kada ga treba nadograđivati je u slučajevima sa početka teksta – dakle, kada stari BIOS nije kompatibilan sa novim hardverom koji ste u međuvremenu nabavili, ili ako ste iskusili bagove tokom rada koji potiču od grešaka u instaliranom BIOS-u.

Neki korisnici imaju praksu da instaliraju svaku novu verziju softvera koji koriste na računaru i tu praksu prenose i na BIOS. To može da bude rizična praksa, jer svako petljanje sa BIOS-om povlači sa sobom i potencijalne probleme. Za razliku od „običnog“ softvera, ako nešto pođe naopako kod update-a BIOS-a lako može da se desi da matična ploča postane „brikovana“. Razlog za to je što za svaku matičnu ploču postoji specijalna vrsta BIOS-a i eventualni odabir pogrešne verzije može da „uništi“ matičnu ploču.

Zato je naša preporuka da, ukoliko imate potrebu za instalacijom nove verzije BIOS-a, to ne radite sami, već da prepustite profesionalnom servisu računara koji će uraditi sve što je potrebno, bez rizika po vašu matičnu ploču.

Izvor: Servis laptop računara – ZDE Servis

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.