Univerzitet Harvard optužen za rasnu diskriminaciju

Izvor: Blic, 18.Nov.2014, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Univerzitet Harvard optužen za rasnu diskriminaciju

Dva američka studentska udruženja saopštila su da će podnetu tužbu protiv dva univerziteta - prestižnog Harvarda i univerziteta Čepel Hil u Severnoj Karolini, zbog navodne rasne diskriminacije.

"Harvard diskriminiše studente azijskog porekla u korist manje kvalifikovanih belih, crnih i hispanoameričkih studenata", saopštila su sinoć dva studentska udruženja - "Studenti za fer prijem" i "Projekat o ravnopravnoj zastupljenosti".

Prema njihovim rečima, Harvard >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vodi "politiku diskriminacije", jer su tom univerzitetu prioritetni "beli, crni i hispano studenti od bolje kvalifikovanih azijskih studenata".

"Diskriminatorska politika za upis na fakultete je izričito zabranjena Četvrtim amandamnom američkog Ustava i saveznim zakonima o građanskim pravima", navodi se u zajedničkom saopštenju studentskih organizacija.

Harvard ne primenjuje nove standarde koje je usvojio Vrhovni sud SAD 2013. godine, prema kojima "prijemni ispiti treba da se koriste kao neutralno rasno sredstvo u cilju postizanja različitosti" umesto "politike pozitivne diskriminacije zasnovane na rasi".

Tužbu će podneti "visoko kvalifikovani studenti" koji nisu primljeni na Harvard i Čepel Hil, koji sprovodi istu diskriminatorsku politiku kao i prestižni američki univerzitet, zaključuje se u zajedničkom saopštenju američkih studentskih udruženja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tuže Harvard zbog diskiminacije

Izvor: B92, 18.Nov.2014

Dva američka studentska udruženja saopštila su da će podnetu tužbu protiv dva univerziteta - Harvarda i Čepel Hil u Severnoj Karolini, zbog rasne diskriminacije.."Harvard diskriminiše studente azijskog porekla u korist manje kvalifikovanih belih, crnih i hispanoameričkih studenata", saopštila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.