Udovički raspisuje izbore za nacionalne savete manjina

Izvor: Blic, 26.Avg.2014, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovički raspisuje izbore za nacionalne savete manjina

Beograd - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički raspisaće izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, saopštilo je to ministarstvo.

Romska nacionalna manjina uspela je da se upiše u dovoljnom broju potrebnom za izlazak na neposredne izbore, što po Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina iznosi 40 odsto od ukupnog broja izjašnjenih pripadnika nacionalne manjine u popisu 2011. godine, navodi se u saopštenju.

Rok za zaključenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Posebnog biračkog spiska, kako je istaknuto, pomeren je do poslednje granice kako bi se pripadnici nacionalnih manjina upisali u što većem broju.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina biće održani 26. oktobra.

U Srbiji su priznate 22 nacionalne manjine, a izbori će biti organizovani za savete 19 nacionalnih manjina i jevrejsku zajednicu.

Od broja upisanih birača u Poseban birački spisak zavisiće da li će se članovi Saveta nacionalnih manjina birati direktno ili preko elektora.

Da bi nacionalna manjina ostvarila mogućnost za direktne izbore, nužno je da je se u birački spisak upisalo 40 odsto ukupnog broja gradjana koji su se na popisu stanovništva 2011. godine izjasnili kao pripadnici neke nacionalne manjine.

Ruska i turska nacionalna manjina nisu podnele zahtev za obrazovanje posebnog birackog spiska, te samim tim ne izlaze na izbore.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.